Tuzla je dobila ”novi val glumaca i glumica” optimistično kažu iz ovog bh. grada. Da je tako pokazuju dosadašnje aktivnosti grupe mladih glumaca i muzičara, a iza njih su brojne izvedbe i kvalitetne predstave. Također, realizacija kratkog filma ”Smogom dano” potvrda je postojanja vrhunskog kvaliteta i velikog angažmana.

Izvedba mjuzikla ”Kosa” na ovogodišnjem Teatru kabare Tuzla Festu izazvala je oduševljenje te pobrala simpatije tuzlanske publike. Ova predstava produkt je saradnje mladih umjetnika iz Tuzle okupljenih oko akustikUma-muzičke omladine BiH, a režiju potpisuje Dušanka Belada. Dio radišne grupe umjetnika je i glumica Jasminka Ibrahimović:

”Predstava je rađena po motivima iz istoimenog mjuzikla iz 1968. godine te po motivima iz filma Miloša Formana iz 1979. godine. Također, mogu reći da je Kosa plod djelovanja mladih umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Turske. Pogledalo ga je do sada oko 600 građana Tuzle, a nedavno je dobio i priznanje za najbolju predstavu 17-tog festivala Teatra kabare Tuzla po ocjeni publike”

Upravo od predstave ”Kosa” sve je krenulo i ova predstava je bila svojevrstan uvod u sve ono što se zbilo poslije. A da će mnogo toga biti pripremljeno i u narednom periodu nema sumnje, kažu tuzlanski umjetnici:

”Redateljica Dušanka Belada i glumac Eldar Zubčević su krivci što smo se svi skupili. Oni su odlučili da naprave projekat ”Kosa” i to je ispalo puno više od projekta. Kada imate više od 20 mladih na jednom mjestu onda imate brojne ideje! Od inspiracije do samog teksta”

Plod inspiracije je i predstava ”U ime oca”. Priča o djeci rođenoj kao posljedica silovanja žena u ratnoj Bosni i Hercegovini potresla je brojnu publiku:

”Predstava govori o iskustvu djece rođene kao posljedica silovanja u ratu u BiH. To je najznačajnija predstava koju sam radila. Mislim da je važno da mladi dođu i pogledaju šta ta predstava ima da kaže. Navela bih i predstavu Majka hrabrost i ja – to je moja magistarska predstava koja je rađena po tekstu B. Brechta”.

Također i predstava ”Majka hrabrost i ja” tematizira rat kao pojavu, odgovara na pitanja: šta on donosi, koliko toga odnosi?! No, ova predstava tematizira i pitanje glumačke profesije. Jasmina Ibrahimović ističe i predstavu Sadike Kahrimanović ”Šta se bijeli u gori zelenoj”. Svakako nezaobilazna je i predstava ”Pijana noć 1918”. Iza ove sjajne grupe mladih umjetnika je i film ”Smogom dano”:

”Film govori kako su se Tuzlaci prilagodili sredini gdje žive i smog im je postao nešto što je sasvim normalno. Kao što kaže jedan lik iz filma ”smog je dio nas, nešto bez čega ne možemo da živimo. Želim da kažem da u Tuzli ima mladih glumaca/ica samo im treba dati priliku”.

Brojni glumci među kojima je i Jasmina ne prestaju raditi na sebi i stvarati vrhunska dostignuća. Kažu, samo im je potrebna podrška, a onda je sve moguće. Jasmina trenutno radi predstavu ”Crkva bosanska” u režiji Zlatka Pakovića, a premijera bi trebala biti, ukoliko bude sve teklo po planu, početkom 2020. godine.