EXIT festival je predstavio prva 24 imena za svoje naredno izdanje, EXIT Starseeds, koje predvode pop-rap ikone i jedan od najuspješnijih muzičkih sastava svih vremena Black Eyed Peas, jedan od najinovativnijih gitarista svijeta i pokretačka snaga benda Rage Against the Machine Tom Morello i utemeljivač globalnog trap zvuka Gucci Mane! Na mts Dance Arenu stiže najpopularniji DJ svih vremena, za mnoge i sam simbol ove profesije – Carl Cox, a pridružuju mu se veliki Bonobo, berlinska DJ zvijezda i producent Klangkuenstler, Sama’ Abdulhadi, Barry Can’t Swim, Franky Wah i Mene! Na Tesla Universe bini nastupit će i vodeće umjetnice nove generacije Kenya Grace i Iniko, popularni britanski sastav Rudimental, pop i soul senzacija John Newman, nezaustavljivi The Exploited, australijski vizionar Dub FX, hitmakeri Willy William, Ian Asher i Steve Angello i vodeća regionalna senzacija Joker Out.

Poznata su i prva imena Visa Fusion bine – grčki sastav Villagers of Ioannina City i češki synth-pop bend Lakeside X, dok žestoki zvuk na Explosive binu donose švajcarski thrash metal sastav Coroner i Nemesis! EXIT Starseeds, pod sloganom Probudimo naše supermoći zajedno, bit će održan od 10. do 14. jula, uz nulti dan rezerviran za posebni Starseeds Takeover performans na Tesla Universe bini.

U Srbiju prvi put stižu pop-rap ikone Black Eyed Peas, koji sa nevjerovatnih 80 miliona prodatih albuma predstavljaju jednu od najuspješnijih muzičkih sastava svih vremena! Svojom bogatom kolekcijom platinumskih albuma zavrijedili su čak 59 najprestižnijih muzičkih nagrada, od kojih šest Grammyja, osam American Music Awards i dvije Billboard nagrade. Tvorci neprolaznih R&B, hip hop i plesnih himni, poput „My Humps“ i „Pump It“, singlova „I Gotta Feeling“ i „Boom Boom Pow“ kojima su se upisali u historiju kao jedni od malobrojnih izvođača koji su istovremeno zauzeli prvo i drugo mjesto Billboard Hot 100 liste, ali i hitova novijeg datuma među kojima su „Girl Like Me“ i „Don’t You Worry“ sa Shakirom, zacementirali su svoj status vanvremenskih svjetskih zvijezda i bez sumnje će rasplesati cijelu publiku EXIT festivala!

Prvi put sa Petrovaradinske tvrđave zagrmjet će rifovi kultne „Killing in the Name“, direktno od Toma Morella, koosnivača i glavnog autora većine albuma Rage Against the Machine! Jedan od najinovativnijih gitarista današnjice tokom bogate karijere okuplja impresivan niz saradnika kao što su Bruce Springsteen, RZA i GZA ispred Wu-Tang Clana, The Prodigy, Eddie Vedder, Bring Me the Horizon i Chris Stapleton. Nizom saradnji pokazuje širok žanrovski diverzitet, dok nekonvencionalnim tehnikama sviranja, jedinstvenim muzičkim izrazom i karakterističnim korištenjem efekata stvara svoj sopstveni jezik, kombinujući rock, rap i elektronske elemente.

Na glavnu Tesla Universe binu stiže i neprikosnoveni Gucci Mane, jedan od ključnih aktera koji je trap učinio planetarno dominantnim muzičkim pravcem današnjice. Armija njegovih fanova broji više od četrdeset miliona pratitelja na društvenim mrežama, dok se strimovi njegovih pjesama broje u desetinama milijardi! Album „Everybody Looking“ i singl Black Beatles“ osvojili su vrhove Billboard lista, a koliko je omiljen među kolegama potvrđuju i saradnje sa najvećim svjetskim zvijezdama među kojima su The Weeknd, Drake, Lil Wayne, Chris Brown, Selena Gomez, Mariah Carey, Usher, Bruno Mars i niz drugih.

“Ovde moraš puštati muziku direktno iz duše, da budeš ono što jesi i to je zaista posebno kod Exita!” – rekao je svojevremeno Carl Cox, po mnogima najveći DJ svih vremena, simbol ove profesije i kralj elektronske scene, koji se nakon pet godina vraća na mts Dance Arenu sa tročasovnim setom! Njegova završnica na mts Dance Areni 2009. i nastup deceniju kasnije ostali su upamćeni kao jedni od najupečatljivijih događaja u historiji elektronske scene, a sljedeće godine, prvog festivalskog dana, ova živa ikona za miks pultom još jednom stiže pred „najeksplozivniju publiku“, kako je lično nazvao u jednom od brojnih intervjua u kojima je govorio o Exitu!

Na zahtjev brojnih fanova, u Srbiju premijerno dolazi Bonobo, maestro kombinovanja različitih muzičkih pravaca i headliner najvećih svjetskih festivala! Iza sebe ima čak pet Grammy nominacija, od čega su dvije samo ove godine, može se pohvaliti nastupom pred dva miliona ljudi u okviru „Migration“ turneje 2017. godine, a istoimeni LP osvojio je vrh Billboardove liste najboljih dance albuma. Na mts Dance Areni nastupit će i britanski producent i DJ Barry Can’t Swim, prvog festivalskog dana duh najboljeg berlinskog klabinga donosi KlangKuenstler, a sjajne setove isporučit će i Sama’ Abdulhadi, Franky Wah i Mene.

Na glavnu binu stižu i vodeće umjetnice nove generacije Kenya Grace i Iniko, energični kolektiv Rudimental, koji se popeo na sam vrh svjetske muzičke scene hit singlovima „Feel The Love“ i „Waiting All Night“, kao i britanska pop i soul senzacija „teška“ više od dvije milijarde strimova John Newman. Žestoki gitarski zvuk na Tesla Universe bini pojačava nezaustavljivi The Exploited, a pridružuje se i australijski vizionar Dub FX. Za najveće plesne hitove bit će zaduženi Willy William, Ian Asher i Steve Angello, dok pojačanje donosi i vodeća regionalna senzacija Joker Out!

Na Exitovu multižanrovsku raskrsnicu, kultnu Visa Fusion binu, stižu grčki rock sastav Villagers of Ioannina City i češki synth-pop bend Lakeside X, dok je najžešći zvuk tradicionalno rezerviran za Explosive binu, čija su prva imena švajcarski trash metal bend Coroner i sveženski death metal sastav Nemesis.

Naredno izdanje EXIT festivala, sa temom EXIT Starseeds i sloganom „Probudimo naše supermoći zajedno“, bit će održano od 10. do 14. jula 2024 na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz nulti dan rezervisan za posebni Starseeds Takeover performans na Tesla Universe bini. Četvorodnevne ulaznice po promo cijeni od 118 KM i uz uštedu od 50% dostupne su na sajtu EXIT festivala, kao i na Gigs Tix paltformi.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.