Odnosi s javnošću, kao relativno mlada profesija na području jugoistočne Evrope, svakim danom, postaje sve više – aktuelna. Iako smo još u, takoreći, začetku ove profesije, studenti odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kroz svoj angažman, pomjeraju te granice. Upravo, njihova udruga PRUMO, dio je trnovitog puta u izgradnji ove profesije.

Pripremio Matija Krivošić, novinar OP-a.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, udruga PRUMO, održala je predavanje o temi “Društvene mreže: PRilika ili prijetnja?”, kojom su naglasili i pozitivne i negativne strane novih medija,  naglašava Marija Sučić studentica 4.godine Odnosa s javnošću:

„Ovo je kompleksna tema koja je izuzetno aktualna u ovom današnjem vremenu, posebice gledamo li to u okviru pandemije korona virusa, kada sve više poslovnih subjekata svoju komunikaciju prilagođava ili u potpunosti prebacuje na društvene mreže, te nastoji svoji klijente, kupce i fanove, upravo, doseći pute društvenih mreža. Kada govorimo hoće li prevagnuti te prilike ili prijetnje – teško je to procijeniti. Zapravo je, ključ uspjeha u medijskoj pismenosti i način na koji pojedinci, bilo da koriste društvene mreže u privatne ili poslovne svrhe – znaju kako koristiti društvene mreže.“

Ipak, kako navodi Sučić za OP, ključ korištenja društvenih mreža zapravo se nalazi u tome koliko smo medijski pismeni, kako bismo analitički pristupili medijima i otkrili upravo što je prilika, a što prijetnja.

„Osnovne mogućnosti koje društvene mreže pružaju, kako u korištenju privatne, tako i poslovne svrhe, jesu komunikacija, edukacija, čemu smo svjedoci sada u Sveučilištu u Mostaru, zabava ali i poslovanje. Neke negativne strane, mogu uključivati cyberbullying, iskriviljenju sliku realiteta kod mladih, psihološke poremećaje, bilo da se radi depresiji, anksioznosti, napadima panike, nekim socijalnim problemima.“

Kao prenosioci znanja, profesori i profesorice, studija Odnosa s javnošću, zadovoljni su kapacitetom teorijskog i praktičnog znanja samih studenata, ističe pročelnik studija, profesor Marijan Primorac:

„Imam izrazito zadovoljstvo da najavim danas ovo predavanje „Društvene mreža: prilika ili prijetnja?“. Jedna dodatna vrijednost ovom predavanju jeste upravo, što su ga u najvećoj mjeri, upravo realizirali studenti. Jedna tema koja je akutalna, jedna tema koja je zanimljiva. Nažalost, pojavom Covid pandemije, jedna tema koja je u fokusu. Stoga je izrazito pozitivno ovo istraživačko djelo naših mladih studenata koji ustvari, ostvaraju svoju misiju unutar studija, potiču istraživački rad, interpretitraju te rezultate. Izrazito smo ponosni na njih, jer je ovo jedan dio koji su uradili unutar svoje kampanje, promocije studija, gdje oni pokazuju, da ne samo da imaju teoretska znanja, nego ta znanja znaju primjeniti u praksi, i prenosi ih dalje svojim mladim kolegama.“

Udruga studenata odnosa s javnošću, djeluje aktivno od 2015. godine. Danas je uključeno 40 studenata u rad udruge, a s novom akademskom godinom, očekuje se znatno veća brojka, dodaje Sara Bošnjak, predsjednica udruge PRUMO.

„Cilj je poticati aktivno sudjelovanje studenata u svoj rad, da naučim o odnosima s javnošću, kriznom komuniciranju, društveno-odgovornom ponašanju. Svi studenti koji mogu biti dio udruge su svi studenti preddiplomskog i diplomskog studija odnosa s javnošću i također cilj nam je da se što više povežemo sa studentima iz regije i zemlje. Mi kao udruga, smo aktivni na Facebooku, na Instragramu, na LinkedInu, i samim tim se približavamo, evo sada maturantima koji će upisivati fakultete i da preko društvenih mreža dođu do nas i da upoznaju što su to odnosi s javnošću.“

Profesija odnosa s javnošću, će upravo kroz angažman mladih doseći zavidnu razinu na području Balkana. Već sada, kada se nalazimo u digitalnoj eri i postpandemijskom vremenu, društvene mreže dobile su sasvim novi oblik, a samim tim, oblikuju i odnose s javnošću, bilo kroz prilike ili prijetnje.