Krajem oktobra u Brčkom će biti organizovana sadnja drveća, nakon godinu dana pripremnih aktivnosti koje su podrazumijevale sakupljanje novca za ovu namjenu. Sve to u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca u ovom gradu. Više u prilogu Emine Osmić Hajdarević.

Članove Eko projekta zatekli smo u radnoj atmosferi pripremajući Donatorsko filmsko veče. Radi se, zapravo, o druženju s namjerom prikupljanja sredstava za sadnju drveća. Ko stoji iza naziva Eko projekt objašnjavana nam njegova članica, Jovana Lukić:

Eko projekt je udružena organizacija Svitac i Asocijacije šrednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, tačnije lokalnog tima Brčko.

Filmsko veče nije prva aktivnost Eko projekta kojom su prikupljali sredstva za sadnju drveća, jer su tokom ljeta organizovali i market na brčaskom Trgu mladih u tu svrhu. Sadnja drveća predviđena je za kraj oktobra, prema Jovaninim riječima. Ali više o aktivnostima projekta govori njegova članica Dijana Osmić:

Projekat je počeo prošle godine, znači 2018. I od tada smo radili čišćenje slobodne zone, radili smo flesh mob na trgu gdje smo bacali smeće na pod na Trgu da li bi iko došao i pokupio to. I imali smo pozitivne rezultate na osnovu toga. Također smo organizovali ove godine kamp na Majevici. I imali smo različite radionice ekološkog tipa gdje smo imali trideset plus članova. I bilo je stvarno fenomenalno.

Pored svih navedenih aktivnosti, članovi Eko tima uz pomoć stranih volontera koji borave u  Brčkom, nedavno su obilježili i Međunarodni dan mira čisteći obalu rijeke Save uz moto, koji nam svima može poslužiti kao pozitivna poruka za kraj „nije moje smeće, ali jeste moj grad“.