Američki savjet za međunarodno obrazovanje poziva mlade iz BiH da se
prijave za YES program, program američke Vlade koji nudi punu stipendiju
srednjoškolcima iz BiH da provedu godinu dana u SAD, žive u američkoj
porodici i pohađaju američku srednju školu. Prijave će biti omogućene u četiri bh. grada a nakon testiranja, odabranim kandidatima se predstave mjesta i škole koje mogu pohađati.
Opširnije Jelena Đurović.

I ove godine srednjoškolci iz cijele Bosne i Hercegovine imaju priliku da
provedu jednu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama u okviru YES programa koji je finansiran od strane američke Vlade. O samom YES programu razgovarali smo sa Nikolinom Garačom, koordinatoricom YES programa:

“YES program izgleda tako što đaci koji dobiju tu stipendiju, budu izabrani, odlaze u Ameriku u junu ili julu naredne godine i tamo provode deset mjeseci, odnosno, cijelu školsku godinu pohađajući nastavu u nekoj od američkih srednjih škola i živeći sa porodicama domaćinima u Americi. Ono što je cilj i poenta ovog programa jeste upoznavanje sa kulturom. Drugim riječima, da učenici koji odu u Ameriku vide kakav je to život jedne američke porodice, kako izgleda njihova svakodnevica, čime se bave, šta su im hobiji i da iskuse kako je to biti srednjoškolac ili srednjoškolka u tom tinejdžerskom dobu u Americi. Uz to, pohađanje nastave je obavezno, učenici koji odu tamo dobijaju ocjene iz predmeta koji slušaju i te ocjene donose sa sobom na transkriptima koji se onda ovdje prevode i posredstvom naših ministarstava u BiH neki predmeti se priznaju.”

Nikolina Garača

Da bi otišli na školovanje u Ameriku, srednjoškolci trebaju da se prijave i
polože test:

“Prijavljuje se dolaskom na testno mjesto. U Banjaluci će to biti 15. oktobra u 9 časova ujutro pa sve do 2 popodne u Katoličkom školskom centru, odnosno, Općoj gimnaziji KSC-a. Imamo još tri testna mjesta u Bosni i Hercegovini, to su Tuzla, Mostar i Sarajevo, a rasporede i tačne termine možete pronaći i na našem web sajtu i na našim stranicama na društvenim mrežama.”

Svi zainteresovani srednjoškolci da bi pristupili testiranju moraju ispuniti
određene kriterijume a jedan od njih jeste i poznavanje engleskog jezika:

“Ono što bi i većina ljudi pretpostavila jeste da se test radi na engleskom jeziku, dakle za ovaj program potrebno je poznavanje engleskog jezika da bi učenik u Americi mogao da komunicira i pohađa nastavu na engleskom jeziku. Testiranje je ove godine koncipirano kroz dvije runde u kojima će đaci da pišu eseje, odnosno, odgovore na pitanja koja im mi postavimo, a kakva pitanja to će saznati kada dođu na testiranje. Za prijavu na testiranje potrebno je ponijeti jednu crnu hemijsku olovku i dokument sa fotografijom, idealno pasoš.”

American corner – Banjaluka

 Nakon testiranja, odabranim kandidatima se predstave mjesta i škole koje
mogu pohađati:

“Program funkcioniše tako da nakon što dobijemo listu finalista, odnosno učenika koji su dobili ovu stipendiju, naše partnerske organizacije u Americi traže škole i porodice za njihov smještaj. To je napravljeno tako da udaljenost od škole do smještaja nije prevelika tako da učenici mogu u nekom razumnom vremenu da stignu do škole i nazad. Ono što učenicima nije dato na izbor je mjesto u koje će da idu i škola koju će pohađati. To je nešto što program reguliše, ali mi uvijek garantujemo da je ta godina dana bezbjedna i sigurna za učenike jer roditelji često imaju pitanja gdje će biti moje dijete, kako će mu biti, hoće li sve biti ok i da li će to sve biti u nekoj razumnoj  udaljenosti jedno od drugog.”

Iz Bosne i Hercegovine do sada je putem YES programa na školovanje u
Ameriku otišlo i vratilo se preko 120 mladih. Njihova iskustva su pozitivna a
znanje koje su stekli, neprocijenjivo:

“Đaci koji se vrate donesu sa sobom jedan potpuno novi pogled i na svijet i na svakodnevicu i na život i na sebe. Možda je to ono što je najvažnije, da spoznaju neka svoja interesovanja, ono što im je zanimljivo, gdje se vide u budućnosti, da li žele da dalje studiraju u inostranstvu ili nastave studije ovdje ili žele da rade nešto. To je jako bitna stvar i uz to primjećujemo da su dosta samostalniji, dosta aktivniji u svojoj lokalnoj zajednici i onda kada se vrate ovdje pripadaju Alumni zajednici, kako je mi zovemo, odnosno, zajednici đaka koji su bili na programu u Americi i vratili se. Oni nastavljaju da dobijaju podršku od nas, od američkog Vijeća za međunarodno obrazovanje u vidu grantova za njihove male projekte u lokalnim zajednicama koje onda oni mogu da iznesu.”

YES stipendija pokriva povratnu avionsku kartu za SAD, mjesečni
džeparac, smještaj kod odabrane i provjerene američke porodice tokom
jedne školske godine, upis u američku srednju školu, zdravstveno
osiguranje. Ukoliko ste zainteresovani za ovaj program, detalje o
prezentacijama i testranju pronađite na njihovoj internet stranici
www.yesprograms.org

Prijave na YES program u četiri grada BiH počinju u oktobru:
– Banja Luka 15. oktobar, 2019. od 9-14h u Katoličkoj gimnaziji
– Tuzla 16. oktobar, 2019. godine od 9-14h u JU Narodna i univerzitetska
biblioteka “Derviš Sušić”
– Mostar 18. oktobar, 2019. godine od 9-14h u Centru za kulturu Mostar
– Sarajevo 19. oktobar, 2019. godine od 9-14h u JU Drugoj gimnaziji Sarajevo