Učenici brčanske Tehničke škole nedavno su učestvovali su u kampu u Geteborgu u Švedskoj pod nazivom „Demokratija nema nacionalnih granica“. Svije utiske ispričali su našoj koleginici Emini u Brčkom.

U kampu ”Demokratija nema nacionalnih granica” učestvovalo je osmoro učenika iz Brčkog. Oni su domaćinima filmom predstavili grad Brčko. Jezičkih barijera nije bilo, jer su domaćini bili bosanskohercegovačka dijaspora.  O povodu odlaska brčanskih učenika na kamp govori jedna od učesnica Adna Smajlović:

Pa otišli smo prvobitno da vidimo kako je kod njih i da bi vidjeli šta možemo da popravimo kod nas. I bilo je jako lijepo, družili smo se, naučili smo dosta novih stvari i o njima i o njihovoj državi.

Prema riječima Azre Isanović, učesnice kampa koja živi u Švedskoj, program se sastojao od upoznavanja života u Švedskoj, druženja kroz zajedničku pripremu obroka, izlete, igre, a u obrazovnom dijelu kampa uspoređivani su su sistemi Švedske i Bosne i Hercegovine i govorilo se, naravno, o ljudskim pravima.

Kamp je, naravno, bio odličan. Ono što se meni najviše svidjelo bile su naše aktivnosti i način na koji smo mi učestvovali u njima. Sve smo radili kao tim: kao što je kuhanje, čišćenje što nama nije bio problem jer smo se svi super slagali. Što se tiče obrazovnog dijela – o demokratiji smo diskutovali, upoređivali demokratiju u Bosni i u Švedskoj, gledali smo dokumentarne filmove, slušali različita predavanja i, sve u svemu, lijepo smo se družili.

Još jedan od učenika iz Švedske, Admir Vižlin, također ima samo pozitivne utiske o kampu.

Kamp je bio odličan. Stekao sam nove prijatelje i novo iskustvo. Posebno mi se dopao grupni rad u kojem se upozna sa novim ljudima, sa novim idejama i novim sistemima.

Mario Andrić, učenik Tehničke škole, oduševljen je Švedskom, njihovom odnosu prema zaštiti okoliša i poštovanju tuđih prava posebno kada su u pitanju prava da svako izučava svoj maternji jezik.

I djeca iz Sprokcentra, tog, jezičkog su dolazila sam nama na kamp da se druže i tamo smo učili o njihovoj kulturi, o njihovom stilu života. Najviše mi se svidjelo to koliko ulažu u djecu a djeca jesu budućnost.

Kamp su organizovale švedska nevladina organizacija za obrazovanje NBV u saradnji sa Sprokcentrumom iz Geteborga. Bez sumnje, projekt švedskih organzatora prošao je uspješno što je rezultiralo planom za uzvratnu posjetu Brčkom.