U okviru zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost, UNDP BiH je organizovao omladinske dijaloge u Sarajevu, Mostaru i Tuzli a ovog četvrtka na red dolazi i Banjaluka. Govoriće se o prioritetima mladih u domenu unapređenja društvene kohezije i dijaloga, omladinskog aktivizma, izgradnje povjerenja, te rodne ravnopravnosti i razumijevanja Agende održivog razvoja 2030.

Centar za promociju civilnog društva 31. oktobra organizuje Omladinski dijalog u Banjaluci. Govoriće se o prioritetima mladih, kako pokrenuti kampanju finansiranja a namijenjen je mladim ljudima između 15 i 29 godina, objašnjava nam Amira Vejzagić Ramhorst, koordinatorica za BiH zajedničkog regionalnog programa UN-a “Dijalog za budućnost”:

“Veoma smo zadovoljni iskazanim interesom jer se preko 50 mladih prijavilo za učešće u četvrtom u nizu omladinskih dijaloga koji se organizuju u okviru zajedničkog regionalnog programa UN-a “Dijalog za budućnost”. Cilj programa “Dijalog za budućnost” je unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između BiH, Crne Gore i Srbije. ”

Dijalog za budućnost  provode UNDP, UNICEF i UNESCO a do sada su aktivnosti održane u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

“Do sada je preko 130 mladih iz 35 lokalnih zajednica i Brčko distrikta učestvovalo u omladinskim dijalozima održanim u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Ovo je još jedan od načina da se mladima širom države pruži prilika  da budu aktivno uključeni u razvoj svojih zajednica i cijelog društva.”

Omladinski dijalog je jedinstven prostor koji mladima daje priliku da jasnije definišu prioritete, odaberu one koji su zajednički mladima regije i zajedno sa donosiocima odluka rade na rješenjima.