Prve bh. dronove proizveli su pamet i ruke uposlenih Centra za napredne tehnologije Sarajevo. Prototipe žele ustupiti javnim institucijama, a nadaju se serijskog proizvodnji zasnovanoj na domaćoj pameti.

Dron koji je među prvima proizveden u BiH težak je 10 kg. I dalje je u testnoj fazi a provjeravaju se specifikacije da bude u punom kapacitetu, kaže za OP Ensar Mulaosmanović, direktor Centra za napredne tehnologije u Sarajevu.

„Ovo je dron sa dinamičkim sistemom s četiri propelera. Ima kameru, ima bateriju, vezu sa gps-om, zatim nosače za svu opremu koja je na njemu. Također ima nogare koje se mogu raširiti da ne ometa rad kamere. Ovo je još uvijek u fazi ispitivanja. S našim saradnicima i profesorima s Mašinskog fakulteta napravili smo još 4-5 ovakvih komada. Može se koristiti i za kontrolu zraka u Zenici. Također, višenamjenski je u smislu mapiranja za ispitivanje terena civilne zaštite da ne dođe do požara tako da se ovaj dron može koristiti na više polja.“

Nabavka opreme je ključ uspješnog funkcionisanja ovakvog centra. Shodno tome nastoje kreirati mrežu partnerstava da bi osigurali opskrbu svim potrebnim materijalima.

„Mi podliježemo zakonu o javnim nabavkama i dosta je dug taj proces. A sama situacija na svjetskom tržištu elektronike je vrlo komplikovana i složena, tako da se što se toga tiče tj. same nabavke imamo dosta problema. Sama montaža dijelova ne traje dugo. Oni to brzo urade ali je nabavka teška. Neke dijelove mi pokušavamo da izradimo i zato traje faza ispitivanja. Što se tiče javne ustanove nemamo zakonsko pravo da radimo masovnu proizvodnju. Kad budemo znali sve karakteristike onda ćemo razgovarati s nekim privatnicima koji će moći raditi do tada ništa konkretno.“

Iz Centra ističu da država mora mladima ponuditi alternativu koju traže izvan granica naše domovine. Također na raspolaganju su da doprinose jačanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih, konkurentnih radnih mjesta i zadržavanju mladih stručnjaka u našoj zemlji.

„Imamo već na neki način i medijski popraćen projekat gorive ćelije. To je naš prototip sa prirodno matematičkim fakultetom. Science for peace program je prototip gorice ćelije koja pretvara vodonik u struju i veoma je zanimljivo u smislu zelene energije. Serijski povezano više gorivih ćelija daju veću struju tako da treba da se priključe i koriste i u domaćinstvu.“

S vizijom zadržavanja mladih kadrova u zemlji, projekti CNT-a su realizirani u partnerstvima s domaćim istraživačima, inženjerima, naučnim institucijama i kompanijama. Posebno je važno što proizvodi i prototipi koji nastaju kao rezultat bh. naučnika mogu naći svoju široku primjenu, kako za civilnu upotrebu tako i u namjenskoj industriji. Jedan od ciljeva CNT-a je kompletan rad uskladiti sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO standarde, te postati mjesto certifikacije drugih institucija.