Prije 19 godina u Tuzli je osnovano Udruženje „Mladi Tuzle“ iz kojih se rodila ideja o osnivanju Pozorišta mladih Tuzle koje ovih dana slavi svoj rođendan. Tim povodom pripremaju razne manifestacije koje će trajati tokom cijelog marta.  

U martu ove godine Mladi Tuzle obilježit će 19 godina postojanja i rada sa nizom aktivnosti. Budući da su uvijek otvoreni za sve mlade, ove godine rođendan obilježavaju pod sloganom „Tu smo“, kazala je Amila Beširović, predsjednica Udruženja Mladi Tuzle.

Mjesec dana ćemo imati aktivnosti I to svake sedmice. Počećemo s press konferencijom za medije, nakon toga nas očekuje premijera grupe starijeg uzrasta dramskog studija i to premijera predstave Pustolovina koja je rađena na osnovu priče Robinzon Kruso.

Osim tri premijere koje nas očekuju, ove godine za njihov rođendan bit će izvedene i gostujuće predstave pozorišta iz Konjica i Banjaluke. Drugu predstavu koju će premijerno predstaviti publici, radila je mlađa grupa dramskog studija, a riječ je o predstavi Pinokio.  

I na kraju predstava Test ljudskosti koju je radila grupa srednjeg uzrasta. To je priča o psima koji su na ulicama i budu zatvoreni u azil za pse kada saznaju kako sve ljudi postupaju sa životinjama. Na samom kraju ispituju ljude koliko mi imamo ljudskosti u sebi.

Novost ove godine je promocija knjige Igrograd koja zapravo predstavlja zbirku svih igara koje Mladi Tuzle primjenjuju u svom dramskom studiju. Igre su osmišljene za sve uzraste, od najmlađeg do najstarijeg, i ova knjiga zapravo će predstavljati moć komunikacije između mladih osoba te spremnosti na timski rad.

Nakon toga nas čeka dodjela priznanja za najuspješnije članove. Ove godine smo uveli u anketu, koja je anonimna, i mogućnost da se bira najuspješniji roditelj svih ovih 19 godina. Očekuje nas upis treće generacije Srednje savremeno-umjetničke škole Tuzla čiji smo suosnivači i dodjela certifikata svima koji su završili filmski ili dramski studio.

Svake godine Mladi Tuzle za proslavu rođendana naprave nešto novo. Izaberu boju godine, slogan, paze na svaki detalj. Ovaj rođendan boja godine bit će bordo. Od početka marta do 2. aprila trajat će aktivnosti povodom 19. rođendana, a svake sedmice bit će prganizovana minimalno po dva događaja