Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci i ovog septembra organizuje brojne aktivnosti i događaje povodom obilježavanja Svjetskog dana Konfucijevih instituta. Od 16. do 24. septembra Banjaluka će biti u znaku kineske kulture a prvi događaj zakazan je za petak 16. septembar kada će u banjalučkoj Gimnaziji biti održan kviz iz poznavanja kineske kulture. U ime Konfucijevog instituta UNIBL za OP Anja Mudrenović detaljnije pojašnjava aktivnosti:

“Ovo je drugi put da organizujemo kviz iz poznavanja kineske kulture jer smo isti događaj imali i prošle godine za učenike Gimnazije koji se sami prijave, naprave timove, daju imena svojim ekipama i to je njima interesantno jer se dobro zabave, nauče nešto novo i a najbolja ekipa osvaja i nagrade. Ove godine dodali smo jednu novinu, pored samog kviza imaćemo i takmičenje u korištenju kineskih štapića tako da očekujemo interesantan petak. Isti događaj planiran je i za Doboj u srednjoškolskom centru u Ekonomskoj školi.”

Za učenike srednjoškolskog centra Doboj kviz iz poznavanja kineske kulture zakazan je za utorak 20. septembar a u banjalučkoj Sportskoj dvorani Centar u nedjelju igraće se turnir u stonom tenisu.

“U pitanju je ekipni turnir za amatere koji mogu da prijave svoje ekipe od dva člana i pridruže nam se na turniru koji organizujemo zajedno sa stonoteniskim klubom Banjaluka. Događaj se održava u Sportskoj dvorani Centar i počinje u nedjelju od 10 časova. Iduće sedmice nastavljamo sa događajima, imaćemo dvije večeri kineskih filmova 21/22.09. U pitanju su dva filma akcionog žanra novije produkcije. Svako ko je ljubitelj akcije, drame ili trilera može da nam se pridruži u srijedu i četvrtak od 19 časova, a u pitanju su filmovi “Lutajuća zemlja” i “Sjenka”.

Dom omladine u Banjaluci je lokacija gdje će naredne sedmice biti predstavljanje kineske pop muzike, a ulaz je besplatan za sve posjetioce.

“Ovaj događaj organizujemo zajedno sa muzičkom školom Opus Conmusica i pored njih učestvovaće naši polaznici koji će izvesti kineske popularne muzičke numere. Za kraj, 24.09, u Ugostiteljskoj školi imaćemo radionicu kineske kuhinje. U pitanju je već uspostavljena saradnja sa kineskom kompanijom Šandong gdje će njihov kuvar spremati sečuansku kuhinju. Prijave na ovu radionicu su obavezne a broj učesnika je ograničen.”

Za kineski jezik se kaže da je jezik budućnosti i da ga svakim danom izučava sve više Evropljana. Banjalučki učenici ali i svi studenti i zaposleni na Univerzitetu imaju mogućnost da kineski jezik izučavaju besplatno u Konfucijevom institutu.

“Naše grupe su uglavnom manje, do deset polaznika. Sa njima radi ili lokalni profesor ili profesor iz Kine u zavisnosti od nivoa. Radimo časove konverzacije ali i na oslobađanju treme kod polaznika kada dođe do konverzacije sa profesorima iz Kine jer je bitno da polaznici imaju kontakt sa izvornim govornicima. Već ima dosta prijava za novi ciklus tromjesečnog kursa kineskog jezika ali moram da naglasim da najveće interesovanje za ove kurseve pokazuju učenici osnovnih škola.”

Ove godine na banjalučkom Filološkom fakultetu pokrenut je novi studijski program Sinologija. U prvu godinu je upisano 13 studenata kojima će predavati profesori kako iz Banjaluke, tako i iz Kine i regiona.

“To je prva generacija budućih sinologa na Filološkom fakultetu. Imali smo dva upisna roka, a studenti su uspješno položili prijemni. U pitanju je savremeni interdisciplinarni program koji ne uključuje samo učenje jezika već i poznavanje svega onog što čini savremenu Kinu. Učimo i istoriju, ekonomiju i inicijativu Pojas i put, bezbjednosne aspekte, dakle, sve ono što jedan budući sinolog treba da zna i poznaje da bi mogao da radi sa Kinom, Kinezima. Pored toga, imaće i časove engleskog jezika kao i informatičku pismenost jer pokušavamo da na interdisciplinarni način oblikujemo ljude koji će biti spremni na sve izazove u poslovnom svijetu kasnije. Profesori su sa svih strana, naravno sa Filološkog fakulteta UNIBL sa glavnina, zatim profesori sa Univerziteta u Beogradu, profesori iz Kine sa našeg partnerskog Univerziteta u Tjenđinu te profesori iz Ljubljane.”

Ovaj studijski program trajaće četiri godine, a nastava će se odvijati na srpskom, kineskom i engleskom jeziku u moderno opremljenim prostorijama.

konfucijev.institut@unibl.org je zvanična email adresa putem koje se svi zainteresovani mogu prijaviti za učešće u aktivnostima koje organizuje Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci, a na društvenim mrežama možete se na vrijeme informisati o svim kursevima, radionicama i aktivnostima Konfucijevog instituta.


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.