Juniorska karate reprezentacija naše zemlje otputovala je na Svjetsko prvenstvo u Čileu, a na takmičenju očekuju velike rezultate –  poručili su prije odlaska kako takmičari, treneri i selektori tako i predstavnici karate saveza. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine predstavljaju 24 takmičara.

Samo četiri takmičara iz Tuzlanskog kantona otputovalo je na Svjetsko prvenstvo u karateu, a ukupno ih je osam ispunilo normu za najprestižnije takmičenje u Čileu. Rezultat je to kako nemara nadležnih prema sportu tako i visine samih troškova takmičenja, objašnjava nam Anto Krešić, član Karate saveza BiH.

”Vama je poznato da je jako teška situacija… ali evo klubovi i roditelji i svi smo se uključili u priču obzirom da je 4,661 marka odlazak po jednom reprezentativcu. Uspijevamo nekako tu priču dovesti do kraja a sve na vrijeme mora biti uplaćeno kako bi karate savez uspio završiti svoje obaveze prema organizatoru”.

Među četiri reprezentativca iz Tuzlanskog kantona koji će nastupiti na prestižnom takmičenju je i Hamza Čajić. Hamza karate trenira od prvog razreda osnovne škole, a dugogodišnji trud i rad želi pretočiti u odlične nastupe i rezultate.

”Naša očekivanja su slična… svi se nadamo najsjajnijim odličjima. Meni samo to najsjajnije fali, ta medalja… maksimalno ću se potruditi i nadam se da će se isplatiti”.

Hamza Alić

Selektor Željko Zombra ističe da se radi o izuzetno talentovanoj generaciji bosanskohercegovačkih takmičara. Kaže, do sada nije zabilježeno da je ovoliko takmičara ispunilo normu, dok dobro odrađene pripreme daju za pravo svima da se nadaju isključivo najboljem.

”Ja ne pamtim Svjetsko prvenstvo dugi niz godina da se plasiralo toliko takmičara iz TK. To je pokazatelj da se vratio kvalitet u karate sportu u našem kantonu”.

Na Svjetskom prvenstvu nastupit će oko stotinu takmičara iz skoro svih zemalja svijeta. Među njima je i Stefani Krešić. Ova reprezentativka Bosne i Hercegovine i do sada je znala postizati odlične rezultate.

”I psihički i fizički smo spremni za ovakvu smotru. Što se tiče Svjetskog prvenstva moja očekivanja su velika, spremna sam i dat ću sve od sebe. Očekujem što bolji rezultat na Svjetskom prvenstvu”.

Stefani Krešić

Sebe, svoj grad, ali i čitavu državu predstavljat će i Sadin Mulahalilović.

”Mislim da sam spremniji nego ikad. Lagao bih kada bih rekao da ne očekujem jedno od najvećih odličja sa ovog Svjetskog prvenstva”.

Osim Hamze, Stefani i Sadina, na Svjetskom prvenstvu nastupit će i Sandro Krešić – koji je reprezentativac naše zemlje već pet godina.

”Predstavljat ću našu zemlju u kategoriji kadeti + 70kg. Što se tiče priprema imali smo dobre pirpreme. Iskreno se nadam nekoj medalji”.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u karateu na Svjetskom prvenstvu nastupaju do 27. oktobra. Svi se nadaju da će se vratiti sa medaljama i do sada nezapamćenim ličnim uspjesima.