Amar Korkarić je član Rukometnog Kluba “Bosna.” Osim toga, Amar je član i juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u rukometu. Razogvarali smo sa ovim devetnaestogodišnjakom koji se od svoje šeste godine bavi ovim sportom. Gdje je BiH, a gdje region u svijetu rukometa, u kakvoj se situaciji nalazi RK “Bosna, ali i juniorska rerezentacija i kakve su Amarove želje i ambicije, razgovarao je sa Fudom Vojnikovićem.

Kako su krenuli tvoji rukometni koraci? Kako je sve počelo? 

Amar: “Moji prvi rukometni koraci su počeli upravo u Rukometnom Klubu “Bosna.” Rukomet sam počeo trenirati sa šest godina. Prošao sam sve rukometne selekcije i evo danas sa 19 godina nastupam usješno u seniorskom klupskom sastavu. Kroz ovu svoju kratku karijeru sam prošao kroz RK “Bosna”, Sedmerac”, nakon čega sam se vratio u RK “Bosnu, s kojom sam nastupao u federalnoj ligi tri godine, od čega smo osvojili dvije titule i sada smo u najvišem rangu takmičenja u BiH.”

Koliko puta treniraš u sedmici kako se spremaš mentalno za utakmice?

Amar:“Trenutno imamo deset treninga sedmično i vikendom odigravamo prijateljske utakmice, obzirom da je pripremni period u pitanju. Za vrijeme sezone treniramo istim tempom samo što onda imamo ligaške utakmice koje nekada igramo radnim danom, odnosno srijedom. Također, učestvujemo u Kupu Bosne i Hercegovine u kojem ćemo za ubrzo ići na gostujuću utakmicu u Goražde protiv RK “Radnički.”

Jesi li zadovoljan igrom RK Bosna, čiji si i sam igrač?

Amar: “Ovu polusezonu nismo odigrali baš najbolje. Odigrali smo ispod naših očekivanja. Tome je prethodilo mnogo drugih problema, rije svega imali smo imali smo već na samom početku par povreda. Par starijih igrača nam se povrijedilo, također neki mlađi su sve vrijeme imali prateće povrede. To je tako u sportu kao što je rukomet. I onda smo već nakon drugog kola bili zahvaćeni koronavirusom, nakon čega smo 15 dana proveli u samoizolaciji i onda smo u deset dana morali odigrati četiri utakmice. To je mnogo poremetilo naše planove u prošloj sezoni. Na kraju, uz sve te povrede i manjak fizičke spreme zbog tih problema smo i odigrali ostatak sezne prilično loše. Bilo je par odlazaka na polusezoni, neki novi igrači su nam pristigli, još se uigravamo. Svi mislimo da će nam ova, sljedeća polusezona biti mnogo bolja i da ćemo ostvariti naš rezultat, a to je opstanak u društvu najboljih. Tome se sigurno nismo nadali na početku, ali dobro šta je tu je. Tako je u sportu.”

Nedavno je završeno EP u rukometu. Naša reprezentacija se borila, ali se nije uspjela plasirati dalje obzirom da je imala ultimativno teške protivnike. Kako komentarišeš igru naše repke?

Amar: “Švedska je bila ekipa koja je igrala sa nama u grupi. Mislim da je ovo prvenstvo bilo dosta lošije u odnosu na ona prijašnja, prvenstveno zbog korona virusa koja je spriječila mnoge profesionalce, pa tako i neke naše igrače da učestvuju na ovom prvenstvu i svakako pomognu u postizanju nešto boljeg rezultata. Sa grupom kojim smo imali, nismo mogli nešto bolje ni ostvariti. Mislim da smo najviše šanse imali protiv Češke, a opet to je bila jako teška utakmica i možda smo previše očekivali i izgorili pod tom željom. Svakako da se u našoj reprezentaciji vidi podmlađivanje i da će sada nastupati sve više mađih igrača, pogotovo nakon što se nekoliko njih oprostilo. Sigurno je da će nam trebati vremena da se ta mlađa ekipa uigra, da mi svi mlađi svi dođemo i stasamo za seniorsku rerezentaciju. To je nešto što moraju proći sve reprezentacije, pa tako i mi. Mislim da imamo odličnu podlogu za budućnost i da naši mladi igrači u sjedećim godinama mogu doprinijeti rezultatima naše reprezentacije.”

Ti si član rukometne juniorske reprezenracije BiH, po tvojem mišljenju ima li BiH svjetlu budućnost? 

Amar: “Prije pola godine i mi smo učestvovali na Evropskom prvenstvu B divizije gdje smo zauzeli 4. mjesto. Mislim da smo i mi mogli  puno bolje ali svakako da smo dokazali da i ova generacija ima jako puno talentovanih igrača.. Nadam se da ćemo  uz sve veći broj okupljanja biti sve uigraniji i kompaktniji.”

Kada pogledaš na region, imaju li mladi ovdje iste uslove za uspjeh?

Amar: “Gledajući na region, mislim da su nam svi uslovi jednaki za napredak. Možda tu prevagu ima Hrvatska kao i Slovenija. Ali uz dovoljan individualni rad i rad koji mi imamo u našim klubovima svakako da će i naša liga postati mnogo bolja, što već možemo primijetiti u tome da sve više stranih igrača dolazi u našu ligu i da im je primamljiva i da žele da igraju.”

Amarova ambicija je da RK “Bosna” ostane u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Pored toga, Amar kaže kako radi na sebi i nada se da će uskoro imati priliku da zaigra za seniorsku rerezentaciju. Nadamo se će mu se ovaj san i ispuniti te da će jednog dana uravo on sa svojom generacijom donijeti medalju sa Evroskog ili Svjetskog rukometnog prvenstva.


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković priključio se ekipi OP-a u martu 2020. godine. Entuzijastični, a ujedno i najmlađi član ekipe, student je Medicinskog fakulteta u Sarajevu Društven, sluša ex-yu muziku, voli pande i kaže kako bi jednog dana volio posjetiti Jamajku