Studenti su se nakon skoro tri mjeseca, ponovo vratili na pojedine fakultete Univerziteta u Tuzli. Vratili su se svoje učionice i laboratorije kako bi stekli praktične vještine, za koje su bili uskraćeni zbog koronavirusa. Nakon, obavljanja prakse i nadoknade vježbi slijede ispitni rokovi. Studenti su se također vratili i u Studentski dom u Tuzli pa je sada baš onako kako je to nekada bilo – Tuzla je ponovo dobila epitet studentskog grada.

Nastava na Univerzitetu u Tuzli, usljed pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa, prekinuta je u martu. Studenti su tada napustili studentske domove i vratili se kućama. U proteklom periodu nastavu su pratili online, a profesori i asistenti su na različite načine pokušali nadomjestiti nedostatak uobičajenog načina predavanja. Sada je situacija znatno stabilnija, stoga je donesena odluka da se studenti mogu vratiti u studentske domove, ali i na fakultete Univerziteta u Tuzli, kaže za OP prof. dr Nermina Hadžigrahić, rektorica UNTZ:

”Dakle, svi smo se 11. marta našli u novoj situaciji i nastava je prekinuta par dana poslije. Morali smo se prilagoditi novom načinu nastave – odnosno online nastavi. Moram se zahvaliti svim studentima i profesorima za ono što su uradili u proteklom periodu.”

Pandemija koronavirusa došla je sasvim neočekivano, ističe rektorica, koja smatra da je iskustvo online predavanja dodatno osnažilo, kako same studente, tako i profesore koji su pokazali da znaju reagovati u neočekivanim i novim situacijama:

”Online nastava se uspješno odvijala, s tim da moramo voditi računa da neki aspekti nisu prenosivi online. Tako da su se svi trudili da zdušno prenose sve znanje koje posjeduju. Bilo bi jako dobro kada bi u budućnosti kada bismo stvorili jedinstvenu platformu, ali to do sada nije bilo moguće.”

prof. dr Nermina Hadžigrahić, rektorica UNTZ

Studenti će sada naredne dvije sedmice provesti na fakultetima Univerziteta u Tuzli, a od 15. juna bit će održan prvi ispitni rok:

”Dozvoljeno nam je da u narednom periodu, odnosno u naredne dvije sedmice, krenemo sa nadoknadom praktične nastave koja se nije mogla raditi online. Taj proces će se odvijati naredne dvije sedmice, nakon čega slijede ispiti. Moram se zahvaliti i UKC Tuzla koji je omogućio studentima šeste godine medicinskog fakulteta da krenu sa kliničkim stažom, što je za njih neophodno. Znam koliki je to rizik, ali uz sve mjere opreza i to je krenulo.”

Povratak studenata u studentske domove u Tuzli veliki je izazov samoj upravi. Period kada studenti nisu bili u domovima iskorišten je za dezinfekciju prostorija, objašnjava nam Jusuf Džihanović, direktor Studentskog centra Tuzla. Podsjećamo da je studentski paviljon 1 bio pretvoren u karantin, a sada je ponovo vraćen Centru za dosadašnje namjene. Zavod za javno zdravstvo TK uputio je Centru preporuke kojih se trebaju pridržavati dok su studenti u domovima:

”Novom odlukom Kantonalne uprave civilne zaštite dozvoljava se rad Univerziteta, obavljanje ispita, nadoknada vježbi, kao i odbrane završnih radova, što je direktno vezano sa Studentskim centrom, obzirom da je Studentski centar organizaciona jedinica Univerziteta i direktno je vezan za nastavne procese i rad samog Univerziteta. Sve smo pripremili. Za svakim stolom bit će jedan student, razmak između će se poštovati, poštujući kvadraturu na broj studenata.”

Studentski centar UNTZ

Studenti će u domovima ostati do završetka ove akademske godine. Direktor Centra najavljuje da će, kao i do sada, u septembru ponovo biti objavljen konkurs za prijem studenata u domove za narednu akademsku godinu. Također, studenti su se prije povratka u studentske domove trebali najaviti upravi radi evidentiranja i planiranja.

”Pretpostavljam da se neće svi vratiti, s obzirom da je ovo period kada inače studenti idu svojim kućama, završava se nastava, odnosno ljetni semestar.”

S druge strane kada je u pitanju bezuslovan prelazak u narednu akademsku godinu, što je zahtjev Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli rektorica objašnjava da je Senat podržao studente, a zahtjev je proslijeđen resornom ministarstvu. Sada Skupština Tuzlanskog kantona treba da razmatra i odobri ili odbije ovakav zahtjev. No, ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić negira da je ministarstvo zaprimilo ovakav zahtjev. Studenti tako i dalje ne znaju da li će ili neće biti bezuslovnog prelaska u narednu akademsku godinu.