Jednog od najzanimljivijih profesora Vedrana Zubića šira publika zna iz online škole koja se emituje u programu BHT1 pod nazivom Domaća zadaća. Profesor Zubić radi u sarajevskoj Gimnaziji ”Dobrinja”, predaje geografiju, a prije nekoliko godina proglašen je i najboljim profesorom upravo od učenika.

Novinar OP BHRT-a Amar Bilić upitao je ovog omiljenog profesora kako je proveo vrijeme koje je sada, na sreću, iza nas.

  1. Gdje ste bili kada je proglašena pandemija? Kako ste reagovali na novonastalu situaciju?

Zatekao sam se u školi. Tamo sam bio kad su javili da od sutra nema nastave. Plan je bio da idem na jednu tekmu u Italiji, ali to je naravno propalo.

2. Šta vam je nedostajalo tokom vanrednog stanja? Koliko su vam se rutine promijenile?

Više nije bilo večernje šetnje ni dnevne kafe. To je bio sastavni dio dana. Čak ni termina za fudbal. Malo me to “osakatilo”. Generalno ne volim mnogo biti kući.

3. Jeste li stekli neke nove navike tokom karantina? Koliko ste imali vremena da saznate o sebi što možda niste ranije otkrili?

Navike su kućne vježbe. Druženje sa obitelji. Neke stvari koje inače ne radimo. Od zajedničkog ručka do igre. O sebi nisam nešto mnogo otkrio. Možda neke kulinarske sposobnosti koje baš nisam ranije implementirao.

4. Šta mislite hoćemo li se vratiti normalnim životima? Šta trebamo promijeniti na sebi?

Hoćemo. Mislim da svako vrijeme nosi promjene. I ljudske i tehnološke. Možda će maske biti sastavni dio života, neki trend i sl. Ja bih volio da doživimo renesansu, i pojačamo humanizam. Ali to je utopija. Svakako smo svi u jednom trenutku shvatili da smo živa i duhovna bića. Moram priznati da sam se ponadao padu materijalizma. Ali kratko je trajalo. Rekao bih da će se samo rijetki izmijeniti.

5. Imate li poruku za naše čitaoce?

Moramo slušati nadređene. Ali i oni moraju odluke donositi kako struka kaže. Generalno smo u periodu interpandemije. Pitanje je da li će se ovako nešto ponoviti i da li ćemo biti spremniji. Na nama je da radimo najbolje što možemo u ovom stanju. Ili bilo kojem drugom. Profesori će se uvijek truditi da održe moral i utiču na održavanje mentalnog zdravlja djece u svakom trenutku. Čuvajte se!

Vedran Zubić