Kroz vijekove, umjetnost je bila svjetionik kreativnosti i izraza, ali kako se suočavamo sa izazovima modernog života, pitanje o čuvanju djeteta u sebi postaje sve važnije. Upoznajte Nataliju Radovanović, umjetnicu koja kroz svoje ilustracije oživljava bajke, pričama daje magiju i otkriva kako čuvanje tog unutarnjeg djeteta može transformisati naš pristup životu i stvaranju.

Oduvijek sam bila mali umjetnik, što su mi i moji roditelji govorili, pa poslije i nastavnici i profesori. Kako je vrijeme odmicalo, tako sam i ja sazrijevala – i kao osoba i kao umjetnik. Umjetnost je za mene život, melem za dušu i odmor.

Ovako nam svoj život opisuje Natalija, čije davanje života svakoj bajci kroz ilustracije, predstavlja jedinstven spoj naracije i umjetnosti. Ilustracije ne služe samo kao pratnja tekstu već često proširuju i obogaćuju priču, stvarajući čarobni svijet u kojem likovi, pejzaži i ostali elementi iz bajke oživljavaju.

Mogu biti stvoreni u različitim stilovima i tehnikama. Od tradicionalnog crteža u kojima se koriste olovka, tuš i akvarel – ove tehnike omogućavaju različite teksture i stilove. Imamo i digitalne tehnike tj. moderne koje funkcionišu s pomoću softvera kao što su Ilustrator ili Photoshop i rade se na tabletu za crtanje. To omogućava kreiranje i uređivanje ilustracija s neograničenim mogućnostima u boji i efektima, što je jako dobro. Sam proces stvaranja ilustracija je mnogo zabavan, tako da sve zavisi od samog ilustratora.

Šta je to što cjeloživotnu umjetnicu održava vječno mladu? Kako Natalija posmatra izvor zabave i gdje ga ona zapravo pronalazi? Nakon što svaku svoju ideju bojama, tehnikama i kreativnošću pretvori u djelo to postaje izvor njene radosti, zbog toga se raduje svakom novom procesu kreiranja i stvaranja.

Zabava dolazi iz kreativnosti, slobode izražavanja i mogućnosti stvaranja nečeg jedinstvenog iz nule. Kada vidim kako se moja ideja polako oblikuje i postaje cjelovita, osjećaj postignuća može biti izbor velike radosti.

U vremenima kada je svijet preplavljen ozbiljnošću, brzinom i stresom, pitanje o čuvanju djeteta u sebi postaje sve relevantnije. Je li čuvanje tog bezbrižnog, radoznalog i spontanog, kreativnog dijela naše ličnosti ključ za srećan i ispunjen život?

“Ja mislim da je jako poželjno zadržati dijete u sebi, i to se ne odnosi samo na kreativce već i na ostale ljude. Oživljavanjem dječjeg duha u sebi donosi brojne koristi koje mogu obogatiti život i poboljšati mentalno blagostanje. Djeca su često spontana i uživaju u trenutku. Zadržavanjem ovog stava vam može pomoći da se nosite s izazovima života. S više lakoće i uživajući u malim stvarima i pronalazeći radost u svakodnevici.”

Natalijin rad često uključuje i rad s djecom kroz kreativne radionice slikanja i stvaranja. Pošto i ona sama čuva dijete u sebi, kreira ilustracije za bajke – pitali smo je, kako izgleda raditi s djecom. Ona kaže da je to idealan način da se potaknu socijalne vještine, timski rad, dijeljenje ideja, kao i prilika da uče jedni od drugih.

“Djeca i njihova mašta su za mene čist izvor kreativnosti i neograničenih mogućnosti. Likovne radionice im omogućavaju da razviju vještine da se bave umjetnošću kroz različite tehnike i materijale. Vodiči ili umjetnici pružaju smjernice, podršku i ohrabrenje. Na kraju djeca često imaju priliku da izlože svoje radove što može povećati njihovo samopouzdanje i ponos.”

Kao što Natalija objašnjava, stvaranje ilustracija nije samo tehnička vještina, već čarobni proces koji omogućava bajkama da ožive na stranici. Takođe nas je podsjetila da čuvamo dijete u sebi. U svijetu odraslih, možda je upravo to ono što nam najviše nedostaje – sposobnost da se povremeno vratimo u taj svijet bezbrižnosti i mašte, gdje su sve mogućnosti još uvijek otvorene.


Jovana Sando

Iako posjedujem radno iskustvo u raznim sferama komunikacija i marketinga moram priznati da je radio moja prva ljubav - zato joj se uvijek rado vraćam. Kako su dva osnovna alata radija zvuk i tišina, želja mi je tišinu ispunjavati pričama i ljudima koji zaslužuju da se njihov glas čuje.