Pozorište mladih Tuzle upisuje novu generaciju polaznika dramskog studija za djecu mlade i odrasle. Upis je otvoren do 28. marta, a do sada je kroz ovaj oblik dramske edukacije prošlo više od 8000 polaznika.

Kroz dramsku igru razvit ćete svoju kreativnost i maštu, steći sigurnost i samopouzdanje, poručili su iz Pozorišta mladih Tuzle koje poziva djecu, mlade i odrasle da upišu njihov Dramski studio. Dramsku edukaciju realizuju već 17 godina i usavršili su prakse i metode, stoga imaju šta da ponude mladim ljudima, kaže Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle.

”Mi nemamo namjeru da stvorimo buduće glumce, umjetnike nego mi koristimo dramu da pomognemo djetetu da upozna samoga sebe, svoje slabosti, svoja stanja, da ih osvijeti i da mi kroz glumu damo metod kako da one u budućnosti postanu snaga.”

Prošla godina obilježena korona virusom negativno se odrazila i na rad Dramskog studija, gdje su za razliku od 2019. godine od 200 upisanih polaznika, prošle godine imali samo 39.

”Kad kažem samo… moram reći da mi trebamo biti sretni, zadovoljni jer smo imali tih 39 polaznika, radili smo pod specifičnim okolnostima i sretni smo što su oni ostavili ovdje. Radili smo pod nemogućim uslovima, poštujući sve mjere. Naš osnovni metod je da se upoznamo, izgradimo povjerenje, jedni drugima približimo. Međutim, COVID mjere su zahtijevale da se mi udaljimo, da se upoznajemo na daljinu, da treniramo svoj glas imajući nešto što je fizička prepreka.”

Polaznici  Dramskog studija kroz proces početne i napredne faze rade na specifičnim i tematskim problemima u zajednici i na osnovu toga realizuju predstavu, ali pored toga Dramski studio nudi niz drugih mogućnosti, objašnjava Amila Beširović, predsjednica Udruženja Mladi Tuzle koje sarađuje na ovom projektu sa Pozorištem mladih.

”Ono što je važno jeste da mi omogućimo svima onima koji završe dramski studio za djecu, mlade i odrasle, nakon što završe stariji uzrast, nakon što krenu da se edukuju na različitim fakultetima, da se mogu doedukovati u primjeni dramske pedagogije u svim sferama kroz naše seminare i edukacije.”

Nakon završetka Dramskog studija, praksa je pokazala da mladi ljudi žele nastaviti da uče i razvijaju  sebe i da vode neku od  budućih generacije polaznika Dramskog studija, a samim tim se okušaju u liderstvu, kaže Mirza Pinjić.

”Moram priznati da mi je veliko osvježenje, nakon profesionalnog glumačkog svijeta, bio rad ovdje… rad sa mladim ljudima koji vole pozorište. Preporučujem im da upišu Dramski studio Pozorišta mladih Tuzle. Ja sam se uvjerio, a i mnogi drugi, da je ovo mjesto sigurnog odrastanja.” Upis traje do 28. marta, a  mogu se prijaviti svi zainteresovani koji su uzrasta od 6 do 25 godina.