Živeći u svijetu mogućnosti, ovi mladi su odabrali da budu nekome stariji brat ili starija sestra, te na taj način ispune svoj dan aktivnostima sa mališanima kojima je potreban samo prijatelj. Radi se o projektu ,,Stariji brat- starija sestra’’, a priču nam donosi naša koleginica Jovana Sando.

Naša sagovornica je Sanela Šehić ima 28. godina i ona je u ulozi volonterke na projektu ,,Stariji brat – starija sestra’’ u okviru udruženja Narko.ne. Ona je takođe i asistent ovog projekta, u saradnji sa koordinatorkom pomaže u radu sa volonterima koji moraju proći kroz obuke i edukacije, kao i kroz procjenu sposobnosti za rad sa djecom. Ovim projektom pomažu djeci da se socijalizuju i da imaju starijeg brata ili sestru koji će ih naučiti sve ono što možda porodica nije u mogućnosti. Kako funkcioniše rad ovog projekta?

“To su najčešće djeca iz Dječjeg doma Bjelave i djeca iz porodica, iz porodica u smislu porodice koje su najčešće niskog socio-ekonomskog statusa ili su pretrpjeli neka traumatična iskustva, pa postoji mogućnost da ta djeca razviju neka loša ponašanja, i onda se uključuju preko socijalne službe u ovaj projekat. Onda ta djeca imaju svoje volontere sa kojima se oni druže, izlaze, i uče sve ono što ne bi mogli konkretno od svoje porodice da nauče. Dob djece koja se uključuju u ovaj projekat je od šest do četrnaest godina, nekada bude odstupanja ali najčešće bude ta dobna skupina, a volonteri ne mogu biti mlađi od dvadeset godina. Zato što djeci treba taj neki model, ta neka figura od koje oni mogu da usvoje neka nova znanja i sve ono što ne bi mogli od roditelja”.

Volonteri mogu biti svi oni koji su zaiteresovani za rad sa djecom i za dobro djelo. Sanela ističe da tokom edukacija volonteri pronalaze sebe, spoznaju svoje sposobnosti, takođe kaže da nema posebnih uslova da bi bili dio projekta.

“Isto tako volonteri na tim edukacijama procjenjuju sebe i svoje sposobnosti, da li su oni spremni da učestvuju u tom projektu, jedan na jedan ili u vidu grupnih aktivnosti. Neki čak se odluče za početak da, iako se početno prijave da jedan na jedan izlaze sa djetetom, vide da je to neka odgovornost, ili im bude na neki način opterećenje pa se odluče za grupne aktivnosti, pa godinu dana budu u grupnim aktivnostima i onda se prebacuju na individualni rad, obično je tako, nema nekih posebnih uslova”.

Shodno tome da je ona, kako smo već pomenuli, volonterka u okviru ovog projekta, pitali smo je kako na nju utiče ovaj tip rada? Kako se ona osjeća nakon dana sa svojom mlađom sestrom? Kakva je njena mlađa sestra? Sanela kaže da se ponosi sobom i time što ima mogućnost da pomogne nekome ili da mu bude oslonac.

“Obzirom da se mi najčešće viđamo vikendom, meni to dođe kao odmor od same sebe i od mog života i od mojih svih drugih obaveza, jer nekako sam taj rad sa djecom ispunjava daje tu neku energiju. Djeca su, evo konkretno moja djevojčica je razigrana i vesela, ali naravno ima dana kada nije i kada smo svi down, većinom su energični naši izlasci puni nekih.. smijeha, novih iskustava, i onda ja kad dođem kući ili čak ako primijetim na tom nekom izlasku ponašanje da je promijenila koje je prije možda bilo drugačije, kažem: dobro Sanela, ima efekta, svaka čast. Čak sam na neki način, čudno će zvučati, ali ponosna na sebe da mi je data mogućnost da ja nekome pomognem, ili ne znam, budem taj neki oslonac u životu i to stvarno dosta znači. Pogotovo u ovom 21. vijeku gdje sve živimo užurbano, sve neke obaveze, nekako mi baš dobro dođe da se opustim i zabavim sa svojom mlađom sestrom”.

Ukoliko imate želju za rad sa djecom, potražite detaljnije informacije o projektu ,,Stariji brat – starija sestra’’ na web-stranici Narko.ne. Na taj način spoznaćete i svoje sposobnosti i učinićete dobro djelo za mališane kojima je samo potreban prijatelj. Vaša svakodnevica nekome je san, u okviru ovog projekta možete ostvariti nečije snove i tako izmamiti osmijeh na dječjem licu, jednostavno tako što ćete biti nečiji stariji brat ili starija sestra.