Mladi širom Bosne i Hercegovine pokazuju izuzetan talenat za različite društvene oblasti. Često taj talenat prepozna neko van granica Bosne i Hercegovine, a naša zemlja ostane bez velikih potencijala. A talenti koji su tu i koji žele dati svoj doprinos društvu su i studenti Mašinskog fakulteta u Tuzli. Ovi mladi inovatori osmislili su specijalni sigurnosni pojas za trudnice tokom vožnje.

Ovog ljeta bit će otvorena prva bh. kompanija za proizvodnju pomagala trudnicama, te će ih potom plasirati na evropsko i svjetsko tržište, poručili su studenti Mašinskog fakulteta iz Tuzle, pobjednici Start up Challenge-a u Sarajevu. Kenan Taletović, Ivan Čagalj i Benjamin Kadirić odavno sanjaju ovako veliki san, no za sada se čini da su itekako spremni za jedan ovakav poduhvat, pojašnjava za OP BHRT-a Ivan Čegalj, jedan od inovatora.

”Tražimo probleme gdje ima najmanje rješenja. Sa stručnim ljudima iz Sarajeva smo razgovarali i na njihov prijedlog trebali smo osmisliti proizvod koji će olakšati trudnicama tokom vožnje. Kao tim smo razmatrali nekoliko ideja i ova nam se svidjela kao najinovativnija. Vidjeli smo da ova ideja nije dostupna na internetu i krenuli smo ka realizaciji”

Njihova ideja ”Beltsy” olakšat će trudnicama vožnju automobilom. Trenutno je to jedan od velikih problema za trudnice, obzirom da im standardni pojas otežava vožnju.

”Namjena proizvoda je da ukloni pritisak koji stvara donji dio sigurnosnog pojasa na trbuh trudnice, vezivanjem u čvrsti čvor sa gornjim dijelom sigurnosnog pojasa da se poveća sigurnost trudnice i da učini putovanje ugodnijim”

Mladi inovatori iz Tuzle ovdje neće stati. Nove ideje već su tu, kaže nam Benjamin Kadirić, jedan inovatora iz ovog društva.

”Pored ove ideje imamo još tri. Jedna od njih je pametna alatna kutija za koju smo osvojili nagrade na dva takmičenja. Jedno je u Francuskoj, a drugo je pet hiljada KM u Banjaluci na kongresu za mlade. Na ove ideje ćemo se fokusirati i vidjet ćemo dokle će to ići”

Trenutno najveći potencijal za realizaciju ima ideja ”Beltsy”. Cijene pojasa za trudnice bit će po pristupačnoj cijeni, dodaje Kenan Taletović.

”Što se tiče prozivodnje ima tu troškova, sve su skupe mašine, planiramo kupiti 3D printer sa dvije glave da printa u dvije boje. Sve to utiče na cijenu morat ćemo napraviti cijenu koja će opravdati troškove. Što se više proizvoda proda cijena će biti niža i naravno zavisi gdje će se sve prodati”

Mladi tuzlanski inovatori poručuju da mladi moraju biti više aktivni. Nije dovoljno imati ideju, morate biti proaktivni, kažu sve trojica.

”Sve je do studenata koliko žele. Mi smo bili uporni. Prijavili smo se na svako moguće takmičenje i to nam je dalo motivaciju za dalje. Mislim da moje kolege trebaju početi sa tim. Ima dosta takmičenja mogu se prijaviti i uspjeti. Do sada sam čuo da ima dobrih ideja i mladi žele ovo raditi i nastaviti”

Kenan, Ivan i Benjamin trenutno studiraju na Mašinskom fakultetu u Tuzli. Do jula ove godine žele završiti fakultet, a onda tržištu ponuditi svoj proizvod. To će biti početak jedne, kažu oni, velike priče.