PRONI Centar za omladinski razvoj iz Brčkog u narednom periodu planira različite aktivnosti. Prvo će organizovati obuku o osnovama novinarstva, a nakon toga će unaprijediti rad svoje Akademije. Svi su pozvani da se uključe u njihov rad, jer kreativnost i ideje uvijek dobro dodju.

Za brčanski Centar za omladinski razvoj PRONI 2019. godina bila je izrazito uspješna. Tokom prošle godine bavuili smo se PRONI-jevim omladinskim klubovima koje su otvorili u različitim gradovima u BiH. Klubovi uspješno rade punom parom, saznajemo od Haruna Šabanovića, menadžera omladinskih klubova, koji nam je najavio nove aktivnosti za brčansku omladinu:

PRONI Centar za omladinski razvoj u saradnji sa Medija centrom iz Sarajeva organizovat će obuku o osnovama novinarstva, prvenstveno za mlade ljude koji se mogu prijaviti, znači svi mladi ljudi – od 15 do 30 godina sa područja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”

Javni poziv za obuku iz novinarstva trajao je do polovine januara. Obuka će se održati u Omladinskom centru u Brčkom, objašnjava Šabanović i dodaje da su putni troškovi za učesnike pokriveni.

Također, on poziva sve mlade ljude da se prijave na obuku uz napomenu da su u pitanju  veoma stručni predavači koji su već iskusni u oblasti novinarstva.

Što se tiče agende, razgovarat će generalno o medijima. Da vide šta to mladi smatraju da su mediji, koja je njihova uloga i šta je njihova uloga, zapravo, i kako treba da rade svoj posao. Onda radit će u praktičnom dijelu gdje će naučiti kako da sami kreiraju svoje vijesti

Nakon obuke, planirana  je i izrada portala na kojem će mladi, koji su prošli obuku, objavljivati svoje priče.

Od ostalih aktivnosti Šabanović ističe Proni akademiju omladinskog rada, te prijem novih volontera u PRONI omladinske klubove u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru i Banjoj Luci.

Tako da nas čeka veoma uzbudljiva godina. Biće novih lidera i liderki koji će se boriti za promjene u društvu

A da se aktivnosti za mlade ne ostvaruju isključivo u užem centru grada pokazuje nam primjer Omladinskog kluba ”Maoča”, dodaje Šabanović i objašnjava da se u Maoči trenutno mladi mogu uključiti u radionice art terapije.

Novinarstvo, umjetnosti, omladinski rad, neke su od oblasti u koje se mladi iz Brčkog mogu uključiti i saznati nešto novo u narednom periodu. Svakako je bitno da iz njih izađu pametniji i angažiraniji nego što su bili naši omladinci i omladinke.