Prva izložba 16-godišnje Kanite Mumić upriličena je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Kanita se slikanjem bavi još od malih nogu. Svoje misli, sanjarenja i ideje oslikava na platnu želeći prenijeti sva osjećanja koja je prožimaju.

Ljubav koja se probudila prema umjetnosti još u osnovnoj školi i dalje je tu… samo se još više rasplamsava – ovako svoju priču počinje Kanita Mumić. Ona inspiraciju za slikanje pronalazi u svemu oko sebe, a sada je predstavila svoju prvu samostalnu izložbu slika u BKC Tuzla.

”Inspiracija je sve oko mene, ljudi koje poznajem, domovina. Možda sam malo talenat povukla na mamu. Niko u porodici se ne bavi profesionalno slikanjem, ja ću biti prva. Sretna sam i uzbuđena sam ima i malo treme, ali uglavnom sve je pozitivno”

Kanita Mumić

Ljepote cvijeća, vode, upečatljive su na njenim slikama – one su ”žive” i ukoliko se malo posvetite i uživate u njima, osjetit ćete dašak slobode, kažu neki od posjetitelja, među kojima je i slikar Fikret Jahić Vršanin.

U njenim slikama imate drveće koje se zrcali, imate živu i neživu prirodu, gdje osjetite da cvijeće miriše. Djevojčica se uistinu našla u ovom poslu”

Zadovoljstvo što je Kanita krenula putem umjetnosti iskazala je i Nermina Ibrić, profesorica Bosanskog jezika i književnosti u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla.

”Ako smo mi kao njeni profesori uspjeli da joj prenesemo i da joj pomognemo i podržimo u stotom dijelu njenog napretka, onda smo mi presretni”

Izložba mlade umjetnice početak je bogatog repertoara koji je pripremila Uprava BKC-a Tuzla čija je poruka da na mladima svijet ostaje, te da na ovakav način žele dati podstrek mladim umjetnicima, kaže Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktorice BKC Tuzla.

”Mi imamo dosta događaja tokom godine i ovo je sjajan početak galerijske djelatnosti. Kaniti čestitam na vrhunskoj izložbi, ona je sebe ostvarila kroz ove vrhunske radove. Mislim da je pred njom sjajna budućnost i da će ona zaista brzo napredovati. Nadamo se da ćemo, nakon ove njene prve samostalne izložbe, imati priliku da je predstavimo bar još nekoliko godina”

Izvrsnu izložba mlade umjetnice Kanite Mumić posjetioci su imali priliku da pogledaju do kraja januara u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Kanita poziva sve građane da i dalje prate njene, s ljubavlju urađene, radove.