Uspješno školovanje je mnogo više od učenja i dobijanja ocjena. Cilj je sticanje znanja koje omogućava ostvarivanje uspješne karijere u željenoj oblasti. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da steknete i usavršite brojne vještine. Kao student, suočavaćete se sa brojnim izazovima koje ćete morati da riješite sami, oslanjajući se isključivo na svoje sposobnosti.

Zato saznajte koje su to vještine koje svaki student mora da zna ako želi da uspije u životu. Riječ je o znanjima koja utiču na sve segmente školovanja, od predavanja i komunikacije sa predavačima do efikasnog učenja i primjene naučenog znanja u praksi.

1.     Poznavanje stranih jezika

Jedna od vještina koje se podrazumijevaju u savremenom školovanju je svakako poznavanje bar jednog stranog jezika. Tu se prvenstveno misli na učenje engleskog jezika, koji predstavlja sredstvo komunikacije u cijelom svijetu. Ipak, ukoliko imate vremena, razmislite o savladavanju još jednog jezika, naročito ako se bavite poslom koji podrazumijeva rad sa strancima sa određenog govornog područja. To je naročito važno ako planirate studiranje ili rad u inostranstvu.

2.     Kritičko razmišljanje i rješavanje problema

Jedna od najvažnijih vještina neophodnih za uspješno školovanje i kasniju karijeru je svakako kritičko razmišljanje. Mnogo brže ćete napredovati u karijeri ukoliko kritički prilazite svakom izazovu i umijete da riješite problem na adekvatan način. To znači da umijete da radite samostalno, preuzimate odgovornost i ne čekate da vam neko kaže šta da radite.

Uspješni studenti sumnjaju u dobijene informacije, tj. uvijek nastoje da kritički sagledaju problem i riješe ga na najbolji mogući način. Ove vještine su veoma cijenjene u mnogim industrijama, a prije svega u IT svijetu, gdje poslodavci ohrabruju kritičko razmišljanje i samostalno rješavanje problema.

3.     Komunikativnost

Iako postoje brojni primjeri studenata koji su najuspješniji kada rade sami, čak i njima nekad treba pomoć drugih. Mnogo je situacija u kojima ćete kao student morati da se prezentujete u najboljem svjetlu, od prezentacija projekata do polaganja ispita. U tim situacijama komunikacione vještine pomažu u lakšem povezivanju sa kolegama i predavačima. To dovodi do brojnih benefita kao što su:

 • učenje u društvu;
 • razmjena bilježaka;
 • timski rad na projektima;
 • lakše savladavanje svakodnevnih izazova studiranja.

Razvijanje komunikativnih vještina je važno ne samo za profesionalne obaveze već i za ostvarivanje kvalitetnih ljudskih odnosa. To se posebno cijeni u poslu, gdje je važno nametnuti se u profesionalnom okruženju. Naravno, nisu svi jednako talentovani, ali dobra vijest je da uz malo vježbe možete značajno unaprijediti samopouzdanje i komunikacione vještine.

4.     Digitalna pismenost

Za ostvarivanje uspješne karijere digitalne vještine su apsolutni prioritet. Nekada je bilo dovoljno imati osnovno poznavanje rada na kompjuteru, ali je sada potrebno mnogo više. Osnove digitalnog marketinga, kreiranje prezentacija i online komunikacija samo su neka od znanja koja poslodavci cijene. Zato je neophodno da ih na vrijeme razvijete tokom školovanja, naročito ako planirate da se bavite nekom IT profesijom.

5.     Organizovanost

Možda i ključna vještina koja omogućava uspješno školovanje i perspektivnu karijeru jeste organizovanost. Kada budete naučili kako da pronađete balans između obaveza i slobodnog vremena, mnogo ćete lakše savladavati sve izazove. Veoma je važno da imate osjećaj da možete sve da postignete. Fokusiranjem samo na jedan segment života ostale oblasti će trpjeti. Mnogo ćete bolje funkcionisati ako dan ispunite različitim aktivnostima.

6.     Vještine učenja

Postoje brojne tehnike učenja, ali praktično je nemoguće reći koja je najbolja. Jednostavno, moraćete sami da oblikujete svoj metod rada u skladu sa svojim karakterom i navikama. Postoje brojne podjele učenika na osnovu stila učenja. Ipak, tri tipa ličnosti se posebno izdvajaju:

 • auditivni tip – najbolje uče tako što npr. slušaju predavanja i uče naglas;
 • vizuelni tip – najbolje uče pomoću ilustracija, fotografija, obilježavanja teksta itd.;
 • kinestetički tip – najbolje uče tako što nešto sami probaju (izvođenje eksperimenata, gluma, sport…).

Najviše uspjeha ćete postići ako metode učenja uskladite sa svojim karakterom. Za maksimalni učinak potrebno je prije svega da pri učenju primijenite sljedeća pravila:

 • poštujte rokove;
 • realistično procijenite vrijeme koje je potrebno za savladavanje gradiva;
 • pravite bilješke – u zavisnosti od vašeg tipa ličnosti one mogu biti napisane, ali mogu biti i u vidu audio ili video snimka;
 • učite uvijek u isto vrijeme kako biste stekli dobre navike;
 • pravite redovno pauze tokom učenja;
 • učite redovno

6.     Ambicioznost

Nema ničeg lošeg u ambicioznim planovima. Zašto ne biste stremili ka najvišim ciljevima i postali vrhunski programer, ljekar ili inženjer? Postavite sebi visoke ciljeve i uradite sve što je u vašoj moći da ih ispunite. Na kraju krajeva, nije važno da li ćete uspjeti u potpunosti, važno je da znate da ste dali sve od sebe i da ste postigli svoj maksimum. Ne brinite, iznenadićete se koliko u stvari možete da postignete ako ste posvećeni.