U prethodna četiri dana u Banjaluci, Inicijativa za mlade CAT BiH organizovala je konferencije i treninge za 50 mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon što su zajedno sa predavačima predstavili teme medijske pismenosti, dezinformacija, digitalnog marketinga i farme lažnih vijesti, mladi učesnici su uz stečeno znanje i pomoć mentora kreirali osam online kampanja. Mladi će u narednom mjesecu imati priliku realizovati kampanje na Instagram platformi, s ciljem približavanja ovih tema svojim vršnjacima na atraktivan i njima adekvatan način.

U okviru konferencije svi učesnici su razgovarali o izgradnji budućnosti u kojoj će mir biti prirodno opredjeljenje svih ljudi. Konferencija je realizovana uz podršku Omladinskog resursnog centra Tuzla, i partnerstvo NATO misijom u BiH.
Konferencija je zatvorena prezentacijama osmišljenih kampanja mladih grupa, zatim obraćanjem Rebeke Darden u ime NATO misije u BiH koja je izrazila podršku mladima, te se ispred Gradske uprave grada Banja Luka obratila Milada Šukalo, ističući zadovoljstvo što se ovakav omladinski događaj odvio u prostorijama u koje je grad Banjaluka ulagao sredstva, kao i to da je Banjaluka pokazala gostoprimstvo mladima.


Jovana Sando

Studentkinja novinarstva, koja je uvijek namaštavala da postane novinarka. Od 2020. godine sam član OP-a. Pored ovog posla, ljubav mi je poezija.