U Tuzli je održan 11. Međunarodni festival mladih Kaleidoskop.

Multimedijalnim performansom prošlog utorka u Ateljeu Ismet Mujezinović počeo je 11. Međunarodni festival mladih Kaleidoskop. Tada je u pozorišnoj i fotografskoj instalaciji svaki posjetilac odabrao jednu historijsku fotografiju iz 20. st. i jednu ili više riječi iz djela Heinera Müllera. Fotografija je zatim projektovana iza posjetilaca dok su pozirali ispred kamere. Na taj način su kreirali autoportret.
Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu Tuzla, kaže da je ovaj dio programa organizovan u suranji sa umjetnicima iz drugih gradova sa kojima prijateljske veze gaji Centar iz kojeg dolazi.
U sklopu Festivala održane su svirke te izložba fotografija mladog Marija Ilića:

Jako mi je drago što je ekipa Kaleidoskopa prepoznala moj rad i pozvala me da učestvujem.

Na Festivalu je sudjelovalo oko 80 umjetnika i umjetnica, dok je nastupilo 15 bendova, od kojih je 5 iz Tuzle. Nastupile su i poznate grupe: Hladno pivo i Bombaj štampa.

Pripreme su krenule još u decembru prošle godine. S obzirom na ekspanziju festivala u regionu, čini se da ćemo odmah morati krenuti sa pripremom za sljedeći,

kaže Maid Porobić, direktor Panonike.

Publika je prepoznala rad na organizaciji, a posebno interesovanje pokazala je prema radionici koja se održala u Kući plamena mira, a održao ju je pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo:

Muzičko stvaralaštvo postoji kao ozbiljan pokušaj čoveka da artikuliše samog sebe i svet, a ako se usput dogodi da to na nekog deluje pedagoški na neki način, još bolje. Ali važno je ne učitavati sebi tu nameru unapred jer onda to više sliči pripovedanju negu stvaralaštvu.

Umjetnici Ljubomir Todorović, Irma Garibović i Darko Jovičić su predstavili svoje street art radove posljednjeg dana održavanja Festivala. Organizatori ne kriju zadovoljstvo što je sve prošlo u najboljem redu, a za narednu godinu najavljuju brojna iznenađenja i vrhunsku zabavu.