Фарук Девић, студент Правног факултета, остаје на позицији предсједника Студентског парламента Универзитета у Сарајеву (СПУС). Са њим смо разговарали о претходној години и свему што је обиљежило његов мандат, али и о стратегији СПУС-а  и плановима за годину пред нама.

ОП: Студентски парламент Универзитета у Сарајеву поново је изабрао тебе као предсједника. Први пут за предсједника си изабра ну новембру 2020. године. За нешто више од годину дана, како оцјењујеш учинак свог рада и дјеловања? Да ли мислиш да си имао неке пропусте?

Фарук: “Прије свега, ја не бих улазио толико у то како оцјењујем свој рад, ја више волим да кренем од тога како Скупштина, делегати и наравно студенти оцјењују свој рад. Извјештај о раду протеклог сазива Студентског парламента је једногласно усвојен на Скупштини и тоје представљало позитивност и једну својеврсну награду за сав рад који  је учињен прошле године. Наравно, не треба се никад заустављати на постигнутим успјесима, него увијек може боље. Свакако да је био веома динамичан и веома тежак период, али оно чиме се заиста можемо похвалити јесу резултати који су студенте заштитили, заштитили њихова права и обавезе и поставили студентски активизам у једном новом правцу који води ка изврсности, који води ка напретку образовања у Босни и Херцеговини.”

ОП: Кроз прошлу годину имали смо прилике видјети разна збивања на пољу студената. Кренимо од скандала којег се нерадо сјећамо и вријеђања студената фармације, преко Закона о високом образовању КС, па све до вакцинације и отвореног сукоба на релацији СПУС и студената који су организовали протесте за своје захтјеве. Који од ових момената је био најтурбулентнији и најпроблематичнији?

Фарук: “Морам истаћи да процес који је онако био најпроблематичнији јесте само доношење закона о високом образовању, односно оно што је требало да се донесе. То је један процес који је трајао пет до шест мјесеци гдје је Студентски парламент први упозоравао на такав један закон, од самог почетка, од самог формирања комисије у којој је био само један студент од 25 људи. Студентски парламент је упозоравао на такав један закон који не би ништа добро донио, нити образовању, нити држави Босни и Херцеговини. Сам тај процес је резултирао побједом за студенте, када је закон повучен на сједници Скупштине Кантона Сарајево и када је министрица, морам рећи онако достојанствено поднијела најбољу ствар коју је могла у том периоду да уради, након што је предложила такав скандалозан закон. То је дефинитивно био период у којем сам био најпоноснији, с обзиром на то да сам видио јединство студената који не желе да им се намећу обавезе које нису сврсисходне.  То је било једно лијепо вријеме студентског јединства и борбе и наравно та борба је резултирала побједом која је била тешка.”

ОП: Сада када си већ прошао кроз први мандат, уходан и упознат са свим процедурама и околностима, шта ће бити главна стратегија СПУС-а у овом мандату? На шта ћете се највише фокусирати? Један од посљедњих проблема који се спомиње јесте условљавање појединих професора да њихови студенти морају купити одређену књигу ако желе пролаз неког предмета.

Фарук: “На моје велико задовољство, Скупштина Студентског парламента Универзитета у Сарајеву је једногласно усвојила Студентску декларацију 2022. Та Студентска декларација је један стратешки документ за развој како студентског активизма тако за и за развој високог образовања и у Кантону Сарајево, али и у читавој Босни и Херцеговини. Тај документ се састоји из пет дијелова који се тичу науке и заштите студената и саме државотворности, односно свих оних начина на који ми као студенти можемо допринијети нашој држави Босни и Херцеговини. Та Студентска декларација јесте један дугорочни план Студентског парламента који намјеравамо да остваримо кроз наредних пет до шест година. С обзиром на то да су то поједине мјере које су високософистициране, које су један нови ниво студентских права и обавеза које до сада у Босни и Херцеговини, али и у великом дијелу Европе нису виђени. На то се сада планирамо највише фокусирати и да нашим студентима дамо сврху њиховог студирања и након студирања. Да им покушамо, заједно са нашом локалном и цјелокупном државном заједницом, обезбиједимо најбоље услове и у току студирања,  али и касније.”

Анализирајући претходне руководиоце СПУС-а и најаве, пронашао сам податак да је у вријеме мандата Мерима Сердаревића, тадашњег предсједника СПУС-а најављено могуће субвенционирање карата за јавни пријевоз свим студентима на простору КС-а. Је ли могуће да се то питање поново отвори, али овога пута да карте за студенте буду у потпуности бесплатне?

Фарук: “То је питање које је свакако отворено у току неких редовних активности Студентског парламента. Међутим, да би се дошло до самог суфинансирања тих карата, оно што ми потенцирамо тренутно јесте важност усвајања закона о студентском стандарду. Тај закон о студентском стандарду би нормирао велики број ствари, почевши од субвенционирања студентских карата до побољшања услова у студентским  домовима и уопште побољшање студентског живота. То су сви они кораци који су испланирани и који студенти заиста требају имати али и који би помогли у њиховом школовању. Међутим, када желимо да квалитетно извршимо тај задатак, важно је да почнемо од темеља да радимо. А сам темељ би био закон о студентском стандарду.  Оно на чему смо ми радили у протеклом периоду, на чему смо започели са госпођом Меликом, бившом министрицом јесте приједлог тог закона о студентском стандарду.  Нажалост, госпођа Мелика није довољно дуго била у том мандату да се то може реализовати, али вјерујемо да ће нова министрица имати слуха и дефинитивно да ћемо послати формалне захтјеве за стварањем тог оквира, односно стварањем закона о студентском стандарду.”

ОП: И за крај, тужно је и баратати статистикама одласка младих из Босне и Херцеговине. Може ли СПУС, уз сурадњу свих институција  и организација које се тичу младих отворити панел дискусије или јавне трибине како ријешити или барем умањити број свих наших младих људи који одлазе “шаком и капом” из Босне и Херцеговине?

Фарук: “То је један од циљева Студентске декларације коју сам малоприје споменуо. Циљ те стратегије која ће се проводити јесте да управо изнађе рјешење, односно да се нашим студентима да мотивација за останком у Босни и Херцеговини,  који не треба ни да буде упитан, него је нажалост постао један дискурс о којем се често прича у јавном, али и у приватном животу. Оно о чему је СПУС трајно заинтересован јесте том државотворношћу,  односно за свим активностима које би помогле нашој домовини, а останак младих људи у Босни и Херцеговини је једна од главних ствари којима се желимо бавити у наредном периоду. Дефинитивно да ћемо и као Студентски парламент, али и као чланица Уније студената Федерације Босне и Херцеговине дати све од себе да утичемо на све оне позитивне политике које могу помоћи свим младим људима да нађу мјесто под небом, у својој домовини,  Босни и Херцеговини.”

Вриједи истаћи и то да је за замјеника предсједника изабрана Инела Субашић, студентица Факултета политичких наука, за секретара Ади Селман Хајрић, студент Економског факултета те за Студента правобраниоца Емина Бешлија. Изазова и проблема је много, а хоће ли их ово руководство савладати остаје нам да видимо.


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković dio je BHRT-a još od 2016. godine, prvo kao član Dječijeg programa BHR1 a ekipi Omladinskog programa priključio se početkom 2020. godine. Iako ima bogato iskustvo, najmlađi je član ekipe. Pored rada u novinarstvu, Fuad studira medicinu. Najdraže teme su mu promovisanje mladih uspješnih i potencijalno uspješnih ljudi iz oblasti nauke, kulture, sporta, aktivizima i umjetnosti.