У Подрум сцени Бањалучког студентског позоришта, синоћ 17. новембра 2023. године од 20.30 обиљежен је Међународни дан студената и средњошколаца. Међународни дан студената представља симбол борбе за демократско друштво и обиљежава се у спомен и знак сјећања на прашке средњошколце и студенте и њихове протесте које су, против нацистичке окупације, организовали у Прагу 1939.године. Међународно вијеће студената касније је у Лондону прогласило 17. новембар за „Међународни дан студената“.

Догађају у Студентском позоришту су поред редовне публике, организовано присустовали ученици средње Економске и Пољопривредне школе, Гимназије, као и студенти Универзитета у Бањој Луци, а својим присуством  подршку су дали и професорица Дуња Илић из Гимназије, професор Драгиша Илисић из Пољопривредне школе, професор Гојко Мијатовић из Економске школе и потпредсједница Савеза студентата Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци Валентина Кнежевић. 

У име Бањалучког студентског позоришта глумица и студент Електро-тахничког факултета УНИБЛ-А Милица Петковић уручила је захвалнице Савезу студената ПМФ-а, бањалучкој Гимназији, те Пољопривредној и Економској школи из Бање Луке. 

Присутнима се обратила Валентина Кнежевић, потпредсједница Студентске организације ПМФ-а Универзитета у Бањој Луци: “Драго нам је што наши студенти имају прилику у Студентском позоришту да увијек бесплатно присуствују сјајним представама. Желим да Вас подсјетим да је знање оно што нам је битно и што нам нико не може узети и да је веома важно да константно радимо на себи и да стално учимо и да се наше учење не завршава са средњом школом и факултетом, него да требамо стално да радимо на свом  усавршавању и да се изграђујемо на свим пољима. Честитам свима Међународни дан средњошколаца и студената.”

У оквиру драмског програма одиграна је комедија “Продавница будућности”, према тексту и режији Вахида Дураковића, а у извођењу Санела Угарка из Бугојна. Аутори представе су освојили награду жирија публике и награду “Љубица Остојић” за оригиналан драмски текст на 48. “Фестивалу ауторске поетике” у Мостару, док је аутор текста “Продавница будућности” Вахид Дураковић добитник награде ИНБОКС за најбољи текст монодраме у региону. Представа је учествовала и на: 5. Фестивалу малих позоришних форми, Зајечар 2022. (званични програм), 21. Фестивалу БХ ДРАМЕ, Зеница 2022; 41. Позоришним играма Босне и Херцеговине, Јајце 2022 и 50. Театарском фестивалу БиХ ФЕДРА, Бугојно 2022. (пратећи програм). Генерални покровитељ представе је Министарство образовања, науке, младих, културе и спорта у СБК, покровитељ је општина Бугојно, а партнер пројекта је ЈУ Културно спортски центар Бугојно. 


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.