Sve veći broj saobraćajnih nesreća u Tuzlanskom kantonu pokazatelj je nemara sudionika u vožnji i nesvjesnosti od opasnosti koja prijeti. Zabilježen je i povećan broj vozača koji voze u alkoholiziranom stanju. No, nepažljiva vožnja neke je koštala života, dok je nekima promijenila život.

U 50 posto slučajeva saobraćajnih nesreća u Bosni i Hercegovini učesnici su osobe dobi do 30 godina! Teške saobraćajne nesreće odrede tok života njihovih učesnika… i to bespovratno. Upravo to se desilo Almedini Čamdžić. Nekada je Almedina sa zadovoljstvom vozila, uživajući u brzoj vožnji. Brza vožnja rezultirala je saobraćajnom nesrećom poslije koje je ostala vezana za invalidska kolica. Zauvijek.

”Da li je ijedno zadovoljstvo vrijednije od nečijeg života? Nije. Moja poruka je… da moja priča ne postane nečija druga, njihovom krivicom…”

Almedina tada nije razmišljala o potencijalnom riziku. Ni sanjala nije da će jedan momenat iz korijena promijeniti njen život. Prije nesreće bila je djevojka puna životnog elana. Imala je i zaručnika. Nakon nesreće – više on nije bio tu. Nekada je vozila, više ne vozi. U ovoj radikalno drugačijoj situaciji bilo je teško ostati pribran, priča Almedina. Oporavak je trajao mjesecima i godinama… Ipak, uprkos svemu ona je uspjela pronaći novu energiju koja joj daje snagu za svaki novi dan. Od života nije odustala, a danas svoju priču prenosi učenicima i mladima.

”Reakcije su razne, djevojke plaču, momci samo šute šute… pa odjednom traže zraka. Neki dan u Cazinu mi je prišla jedna od radnica škole i rekla: moj sin mi je, nakon Vašeg predavanja, samo prišao i zagrlio me. Mislim da je to najveća satisfakcija i pokazatelj”

Svoju priču imala je priliku i ispričati pred oko 300 učenika srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona koji su se okupili u Sali BKC-a Tuzla. Potresna priča o ženi kojoj je bilo potrebno nekoliko godina da ponovo počne normalno živjeti, odnosno da se samo odvaži izaći među ljude; itekako je utjecala na brojne učenike.

”Zašto poštovati saobraćajne znakove, treba se svako zapitati? Mislim da će tokom prezentacije mladi  izvući pouku za sebe. Nisam uvijek bila osoba sa invaliditetom. Moja nepažnja dovela me do toga”

Osim inspirativnog predavanja Almedine Čamdžić, mladi su, u organizaciji ministarstva trgovine turizma i saobraćaja TK, imali priliku učestvovati i u Kvizu znanja iz oblasti sigurnosti i saobraćajne kulture. Edin Buševac, resorni ministar:

”Cilj je da mi obrazujemo mlade o poznavanju saobraćaja i saobraćajne kulture. Mladi će biti na cestama i važno je da znaju da to nije naivan posao, da se pravilno upravlja vozilom”

Nažalost, toga nisu svjesni svi… pa tako saobraćajne nesreće na bh. cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života. Oko 11 hiljada osoba bude lakše ili teže povrijeđeno… ”Nisam se ostvarila kao porodična žena, brza vožnja donijela mi je invaliditet. Ne srljaj, vozi oprezno. Radi sebe, radi drugih. Život je vredniji od trenutnog zadovoljstva, poručila je svim učesnicima saobraćaja Almedina Čamdžić.