Tradicionalno, kako smo već i navikli, i ove godine u Tuzli traje manifestacija Zima u Tuzli. Tuzla će do 8. januara biti domaćin mnogim muzičkim bendovima, pružit će bogatu gastronomsku ponudu , a i najmlađi će uživati u programu priređenom posebno za njih.

Nova godina sve nam je bliže, a to se itekako osjeti ulicama širom Bosne i Hercegovine. Baš tako je i u Tuzli gdje odiše praznični duh. Osim posebno ukrašenog grada, na trgu Slobode postavljeno je i 20 mobilnih kućica koje će do 8. januara pružati bogatu ponudu hrane i pića. Posjetitelje će zabavljati poznati muzički izvođači, a sve to zahvaljujući manifestaciji Zima u Tuzli koja je zvanično otvorena u gradu soli. Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić ističe da je manifestacija izuzetno značajna za grad, njegove građane, privrednike, ali i sve one koji će posjetiti ovaj dio BiH.

“I ove godine smo stekli mogućnosti za realizaciju Zime u Tuzli koja će imati veoma kvalitetan zabavni program, a koji će nam uljepšati dane i noći. Također, mladima će biti poboljšan kvalitet života u zimskom periodu, a na ovakav način pomažemo i svim privrednicima te obrtnicima koji realizuju svoje djelatnosti, jer će aktivnosti koje se realiziraju u okviru manifestacije privući veliki broj posjetitelja”.

A mladi, kako Tuzle, tako i cijelog Tuzlanskog kantona prepoznali su mogućnosti koje za njih nudi Zimski grad. Jedan od njih je i Nedim Selimović, koji iz Kalesije često dolazi da posjeti Zimski grad u Tuzli kako bi doživio pravu čar novogodišnjih praznika, ali i uživao u raznovrsnoj novogodišnjoj ponudi.

“Meni kao mladoj osobi, Zimski grad u Tuzli čini se kao dobra ideja. Svaki dodatni sadržaj grad čini življim. Bude tu dosta posjetilaca, a samim tim i svako ko ima slobodnog vremena nudi mu se kao dodatna opcija, tako da vrlo rado posjetim sve zimske sadržaje koji su u gradu.” – ističe Nedim.

I Majada i Ibrahim iz Tuzle dijele Nedimovo mišljenje. Smatraju da će Tuzla u ovih 30 dana biti prava turistička atrakcija, te da se sa ovakvom manifestacijom grad soli ne može postidjeti ni velikih Evropskih prijestolnica.

“Mislila sam da ću vremenom i odrastanjem prevazići tu zimsku čaroliju, dječije radosti, paketiće, ali grad Tuzla svake godine svojim programom od adventa i kućica sa velikim asortimanom, sve do koncerata i svih drugih manifestacija, iznova i iznova doprinesu da se iznova osjećam kao dijete i da se radujem takvim stvarima, a zapravo mislim da je to najvažnije za svakog od nas, da zadržimo dijete u sebi.” – kaže Majada.

“Što se tiče manifestacije Zima u Tuzli, meni kao mladoj osobi iz Tuzle uvijek dobro dođe neka promjena, nešto bolje u odnosu na ono što imamo trenutno, tako da smatram da je ovo odlična ideja prvenstveno za djecu i mlađe, ali naravno i za sve ostale građane. Na jednom mjestu mi imamo koncerte, dobru muziku, zabavu, tako da iako su niske temperature mi pokazujemo da uvijek znamo napraviti pozitivnu atmosferu ” – dodaje Ibrahim.

Osim mjesta za svakodnevnu zabavu i druženje, trg Slobode u Tuzli bit će i mjesto za doček najluđe noći u godini. Svi građani i građanke imat će priliku da u Novu godinu uđu u izvrsnom raspoloženju, ističe voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Tuzle Amra Jaganjac.

Koristim priliku da pozovem sve građane BiH, ali i regiona da posjete Tuzlu jer u 31. dan programa imat ćemo čak 18 večeri sa muzikom uživo. Također i javni doček Nove godine će da bude vrhunska zabava ovdje na Trgu Slobode budući da nas u Novu godinu uvodi Zabranjeno pušenje, imat ćemo i reprizu Nove godine 1. januara sa Amelom Ćurićem i brojni muzički izvođači koji će kreirati sjajan i zabavan program.”

Zima u Tuzli manifestacija je za sve generacije, pa čak i za one najmlađe i najslađe. Naime, svake nedjelje dok traje Zimski grad, obezbjeđen je program za mališane od 10.00-14.00 sati, tako da se i oni mogu zabaviti uz igre, maskote, takmičenja i nagrade. Kako su vikendi obično rezervisani za porodična druženja, ovo je idealna prilika da provedete korisno vrijeme sa svojim mališanima, ali da se i sami zabavite i nakratko vratite u djetinjstvo.