Zenički studenti razvijaju aplikaciju za primjenu u procesu vakcinacije


Donosimo vam jednu pozitivnu priču sa zeničkog Univerziteta, riječ je o studentima i studenticama Pravnog i Politehničkog fakulteta koji su svojim radom i znanjem postigli zavidne rezultate. Studenti i studentice Pravnog i Politehničkog fakulteta ostvaruju zavidne rezultate, kako na takmičenjima tako i stvarajući određena softverska rješenja koja mogu biti korisna u uslovima koje je izazvala pandemija.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona je do sada pomagalo i sufinansiralo naučno istraživački rad studenata, a to planira raditi i u budućnosti kaže Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

„Na prijedlog ministarstva, Vlada je nagradila studente dva fakulteta Univerziteta u Zenici, studente Politehničkog fakulteta i studente Pravnog fakulteta. Studenti Pravnog fakulteta su i ove godine ušli među osam najboljih timova u svijetu iz investicijske arbitraže. Trinaest studenata sa Odsjeka za Softversko inžinjerstvo uspješno su završili takmičenje iz oblasti programiranja. Interesantno je da su studenti došli do nekih softverskih rješenja koja se tiču korona virusa“.

Studenti i studentice Politehničkog fakulteta su pobijedili sa ovom aplikacijom na takmičenju Hackathon. Aplikacija nudi određena rješenja u procesu vakcinacije, te je Politehnički fakultet aplikaciju ponudio Ministarstvu zdravstva, kaže dekan Politehničkog fakulteta, Sabahudin Jašarević.

„Razgovori u Ministarstvu zdravstva su obavljeni, pokazana je određena zainteresovanost za dalji razvoj aplikacije. Do dalje saradnje nije došlo, jer je Ministarstvo utvrdilo da već ima jednu sličnu aplikaciju. Ona može biti ponuđena drugim ustanovama, a naši partneri su spremni na dalji razvoj aplikacije“.

Bez obzira što aplikacija nije odmah prihvaćena, znanje, rad, trud i zalaganje ovih studenata je prepoznalo Resorno ministarstvo, te ih novčano nagradilo. Interes za Odsjek za softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu iz godine u godinu raste.

„Naši budući studenti su prepoznali atraktivnost ovog odsjeka, a zainteresovanost je postojala i prije osnivanja. Mi smo prije tri godine počeli sa radom, ove godine očekujemo prve diplomante. Jučer smo imali prijemi ispit i mogu vam reći da je zainteresovanost velika“.

Svi rezultati su velika motivacija studentima i studenticama, jer dokazuju da se visoki ciljevi mogu postići. Moguće je kroz posao koji volite uraditi stvari koje će unaprijediti društvo, kaže Ajna Fetić studentica treće godine Politehničkog fakulteta.

„To je velika motivacija, jer nam pokazuje da naše ideje i planovi imaju smisla, da se mogu ostvariti, te pomoći nekome. Trebamo se nastaviti razvijati u našoj struci i davati nova rješenja“.

Uspjesi studenata, kao i zainteresovanost za Odsjek za softversko inžinjerstvo, pokazuje i osnivačima Odsjeka da se ulaganje u obrazovanje, koje je dugoročno, ipak isplati.