Odlučiti se na studiranje u stranoj zemlji hrabar je korak na koji se ne opredjeljuje veliki broj studenata Univerziteta u Tuzli. Ipak, studiranje u inostranstvu donosi brojne benefite.

Nakon tri godine studiranja Turskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Tuzli, Emina Nišić i njena prijateljica Amina Bećirović iskoristile su mogućnost studiranja u Turskoj. Naime, izabrane su da preko Erasmus+ programa studiraju na Srednjoistočnom tehničkom univerzitetu u Ankari, najprestižnijem fakultetu u ovoj zemlji.

Amina kaže da studiranje u stranoj zemlji na početku nije bilo nimalo lako za nju, ali da ju je učinilo samostalnom i nezavisnom osobom:

Jedan od glavnih razloga zašto sam se prijavila na razmjenu bio je da se pokušam snaći u novom svijetu i novoj sredini gdje sam imala samo jednu osobu s kojom imam kontakt. Za sve smo morale da pobrinemo same – za boravišnu dozvolu i druge stvari vezane i za predavanje i za druženje.

Nakon 4 mjeseca života u Ankari, vidljiv je i napredak u njihovom poznavanju turskog jezika, ali i običaja i kulture, kaže Emina:

Lakše je učiti jezik u matičnoj zemlji tog jezika, puno više se nauči nego na fakultetu gdje se uči više školski – dakle prvenstveno gramatika. Kad ste u zemlji u kojoj je taj jezik u upotrebi, učite stvari koje su žive u govornom jeziku poput fraza. Najjednostavnije rečeno – u takvoj sredini učite i sa natpisa, jer čim natpis vidite naučite nešto novo.

Na početku studiranja u Ankari stanovale su u studentskom domu, a zatim su pronašle stan u kojem su provela naredna 3 mjeseca. Vrijedi istaknuti da im je stipendija koju su dobile bila sasvim dovoljna za lagodan život uključujući i posjete turističkim destinacijama.
Nakon provedenog prvog semestra u Turskoj, Amina i Emina su se vratile na Univerzitet u Tuzli.

Stipendija je izosila 800 eura mjesečno što je i više nego što je potrebno. Studij na razmjeni je jedno divno iskustvo i preporučujem svima koji imaju priliku, da odu negdje i iskuse to.

Upoznavanje novih ljudi i osamostaljivanje su neke od najznačajnijih stvari koje studentima omogućava razmjena. Mogućnosti studiranja vani i dobivanja stipendije su brojene; samo želja i hrabrost su korak do uspjeha – zaključuju ove dvije mlade Tuzlanke.