Mladi fizičari iz BiH osvojili su medalje na 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je ove godine u Japanu okupila oko 400 učenika iz više od 80 država iz cijelog svijeta. Učenici su se takmičili u izradi eksperimentalnih i teorijskih zadataka i to tokom dva dana u trajanju po pet sati sati. Svaka država je imala pravo prijaviti do pet učenika.

Dženan Midžić iz Bihaća i Muhamed Numanović iz Tuzle osvojili su bronzane medalje, dok je Miodrag Ostojić iz Bijeljine osvojio pohvalu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Tokiju. Najbolje rezultate su postigli tradicionalno učenici iz Kine, Južne Koreje, Rusije, Rumunije, SAD-a i Indije, ali uspjesi tri bosanskohercegovačka učenika, nisu zanemariva. Muhamed Numanović rekao je da su pripreme za Olimpijadu imali na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, kao i da su oduševljeni samom organizacijom Olimpijade.

“Olimpijade su događaji koje traju nekoliko dana, konkretno ova Olimpijada je trajala sedam dana. Pripreme nakon državnog takmičenja su uglavnom tekle na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Tu smo imali vid eksperimentalnih priprema, a i uporedo sa tim smo imali i teorijske pripreme. Sama Olimpijada se sastoji od eksperimentalnog i teorijskog dijela – dva testa u trajanju od po pet sati. Eksperimentalni test ima dva zadatka, a teorijski tri. Na osnovu tih zadataka, dobijamo priznanja, odnosno medalju. Pored toga, netakmičarski dio Olimpijade je vrlo dobro isplaniran. Imamo ceremonije otvaranja i zatvaranja, različite događaje vezane za kulturu i tradiciju države. Tu su i predavanja o važnim ličnostima iz svijeta fizike, određenih nobelovaca i izlete po samoj državi – četiri dana su nam bila posvećena tome. ”

Miodrag Ostojić rekao je da ne postoje riječi kojima bi opisao uspjeh koji su ostvarili na ovogodišnjoj Međunarodnoj olimpijadi, kao i da mu prioritet u obrazovanju i dalje ostaju računari, ali će nastaviti i dalje da se bavi fizikom kao hobijem.

“Pripreme smo imali u Sarajevu na Prirodno-matemaričkom fakultetu, prvenstveno eksperimentalne vježbe. Pored toga smo imali organizovan online predavanja – predavači su bili bivši takmičari, kao i profesori fizike. Što se tiče samog takmičenja, organizacija je bila savršena. Mi, učenici, smo imali dva poludnevna i dva cjelodnevna izleta, tako da smo uspjeli da vidimo Tokio i njegovu okolinu. Mislim da je osjećaj i uspjeh fenomenalan i da ne postoje riječi koje bi opisale uspjeh koji smo nas petorica ostvarili. Kao učenik Tehničke škole, u prvom planu su mi računari i računarske nauke, ali pored toga, fizikom se bavim kao hobijem i pokušavam da pronađem balans između to dvoje.”

Za uspjeh, trud, zalaganje, odlično pokazano znanje, ali i dalji podstrijek, ova dva učenika su od Gradske uprave Bijeljina dobili po laptop, kako bi im olakšali dalje učenje i postizanje još boljih rezultata.


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.