Među 58 država na Svjetskom prvenstvu u Sydneyu za osobe sa invaliditetom našla se i Bosna i Hercegovina. Četiri vrsna takmičara branila su boje naše zemlje, a uspjeli su ostvariti i dvije paraolimpijske kvote. Streljaštvo za osobe s invaliditetom uzima sve više maha i organizaciono se uozbiljuje, dok je ono neprocjenjivo za resocijalizaciju osoba. S druge strane, na kojem je nivou streljaštvo u BiH i u kakvim uslovima treniraju takmičari?!

Bavljenje streljaštvom bila je svojevrsna životna prekretnica za Jasmina Šestana. To je bio jasan korak naprijed i pokazatelj da, uprkos stopostotnom invaliditetu, Jasmin nikada neće odustati od svojih snova. Najveći san koji ga je tjerao na iscrpna treniranja i sve veći rad na sebi jeste onaj o nastupu na Svjetskom prvenstvu. Baš ove godine taj san je i dosanjan. Naime, Jasmin je bio dio delegacije naše zemlje u dalekoj Australiji na jednom od najprestižnijih takmičenja u streljaštvu za osobe sa invaliditetom.

”Iz toga crpim novu snagu za rad i napredovanje. U životu me je motivisala promjena na bolje, a ta promjena ne dolazi sama… potrebno je dosta upornosti i strpljenja da prođe dosta vremena, ali i da se prebrode teški trenuci da bi se naučilo nositi sa teškim okolnostima. Za osobe sa invaliditetom značajno je da se uključe, ne samo u sport, nego u sve aspekte društvenog života”.

Put do Svjetskog prvenstva bio je dug i težak, no Jasmin je uspio ispuniti kvotu za takmičenje. Potom su slijedili administrativni problemi i dobijanje dozvole za rukovanje oružjem. S druge strane Paraolimpijski komitet je snosio sve troškove što je Jasminu dalo jednu vrstu sigurnosti. Najbitnije je, kaže on, psihički se spremiti za jednu ovako veliku svjetsku smotru.

”To je nešto što se ne može opisati… to se mora doživjeti. Na Svjetskom prvenstvu u Australiju sam ostvario rezultat 617,1 krug, a cilj mi je bio 623 kruga i nisam bio zadovoljan ostvarenim rezultatom. Međutim… obzirom da od kraja 2018. godine treniram na standard pušci i da sam u konstantnim problemima sa opremom i uslovima za treniranje prezadovoljan sam činjenicom da sam uspio ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo u Australiji i da sam tamo nastupio”.

Jasmin Šestan jedan je od najperspektivnijih takmičara naše zemlje, a i u narednom periodu, bez obzira na sve, želi nastaviti raditi na sebi. On je svoj glavni cilj ispunio, iako se nazire da bi i brojni drugi mogli biti ostvareni.

”Najznačajnija su mi međunarodna takmičenja jer na njima predstavljam našu zemlju. Do sada sam nastupio u Beogradu na Evropskom prvenstvu, Svjetskom kupu u Osijeku, Grand pri u Novom Sadu i sada u Australiji. Sva takmičenja su mi izuzetno značajna…”

Reprezentacija Bosne i Hercegovine iz Australije se vratila ponosna na ostvareni rezultat, posebno na dostignute dvije paraolimpijske kvote. Veličina uspjeha ogleda se i u manjkavim uslovima u kojima treniraju naši reprezentativci, ali i svi ostali takmičari.

”Streljaštvo u BiH nije na nivou na kojem bi trebalo biti, ima jako malo streljišta koja su opremljena savremenom opremom. Međutim, u posljednje vrijeme se to mijenja, organizuju se novi klubovi i dosta mladih se uključuje u sport. Što se tiče parašutinga odnosno streljaštva za osobe s invaliditetom poredeći sa okruženjem na niskom nivou je jer nema organizovanog takmičenja za standard pušku”.

Uvođenje boljeg sistema, veće ulaganje u sport sigurno zaslužuju osobe s invaliditetom. Također, Jasmin smatra da s druge strane takmičari nikada ne trebaju klonuti. Iscrpan rad se, kaže on, sigurno isplati.

”Kao bosanskohercegovački reprezentativac poručio bi im da jasno i precizno odrede svoj cilj i da budu uporni i istrajni u dosezanju svog cilja… i da ne odustaju!”