U konkurenciji 31.000 visokoobrazovnih institucija iz cijelog svijeta, Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) je u najnovijem izdanju Vebometriks rang-liste univerziteta ostvario napredak za 102 mjesta.

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Rangiranje na Vebometriksu od januara ove godine se vrši po novoj metodologiji. Tako se analiza umjesto u dosadašnje četiri sada vrši u tri kategorije, a to su: vidljivost, otvorenost i izvrsnost.  Za ovaj napredak zaslužni su naučni radovi nastavnog kadra i studenata čiji su se radovi našli u svjetskim naučnim časopisima. Da je napredak odgroman potvrđuje i rektor banjalučkog univerziteta Radoslav Gajanin:

“Takav rast na rang listi nije zabilježio ni jedan univerzitet u Banjojluci, dakle, 2017.godine Univerzitet u Banjaluci je bio 7. univerzitet u BiH, a sada je na 2. mjestu. Napredak je ogroman.”

Integracija akademske zajednice je u fokusu ovog univerziteta od 2017. godine. Lakšoj vidljivosti naučnih radova doprinosi i činjenica da su internet stranice svih fakulteta pod domenom Univerziteta. Novčano su stimulisani naučnici čiji su se radovi našli u prestižnim časopisima. Ovo pomjeranje na rang listi za dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Gorana Trbića je očekivno, jer su, ističe, naši istraživači prisutni u svjetskoj naučnoj javnosti:

“Što se tiče konferencija i publikovanja naučnih radova svi su sa jako velikim impakt faktorom. To je baš progresiv proteklih par godina i to je ključni faktor što smo povećali svoj status, odnosno, imamo bolje pozicije na rang listi. Jako me raduje zbog PMF-a jer su dominatno učešće uzeli mladi stručnjaci.

Јedan takav, mladi stručnjak, čiji su radovi objavljeni u svjetskim naučnim časopisima s velikim faktorom uticaja je i Nemanja Rakić, astrofizičar i viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu. Nemanja se u svojim istraživanjima bavi proučavanjem supermasivnih crnih rupa. Kaže da je rezultat svakog naučno istraživačkog rada uspješno objavljen rad. Tehnike koje u svojim istraživanjima unaprijeđuju nalaze i široku primjenu u savremenom svijetu:

“Recimo sve kamere koje sada imamo poput CCD kamere, simons kamera koje su u vašim telefonima su razvijene za potrebe astrofizike. Internet je recimo razvijen za potrebe fizike. Sve te fundamentalne nauke jer su na ivici onog znanog i moraju da razviju potpuno nove tehnologije.”

Kada je riječ o visokoškolskim ustanovama iz Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Banjoj Luci se nalazi na drugom mjestu, poslije Univerziteta u Sarajevu. Na svjetskom nivou i dalje su najbolji američki univerziteti Harvard i Stanford, a slijedi ih Masačusetski tehnološki institut.


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.