Program Ujedinjenih nacija za razvoj pokrenuo je globalnu kampanju “Ne birajte izumiranje”, čiji je cilj podizanje svijesti o štetnim efektima koje fosilna goriva imaju na ljude i okoliš.

Na cijelom svijetu godišnje se potroši 423 milijarde dolara kroz subvencije za fosilna goriva. To je četiri puta više od iznosa koji je potreban nerazvijenim zemljama kako bi krenule u borbu sa klimatskim promjenama i jedno je od ključnih pitanja globalne Konferencije UN o klimi – COP26, podsjećaju iz UNDP-a.

U novom istraživanju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), navodi se da je iznos koji se troši na ove subvencije dovoljan da pokrije troškove vakcinacije protiv COVID-19 za svaku osobu na planeti, a takođe je i tri puta veći od godišnjeg iznosa sredstava potrebnih za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva u svijetu. Prema podacima koje je nedavno objavio Međunarodni monetarni fond (MMF), kada se u ove subvencije uračunaju indirektni troškovi, uključujući i troškove vezane za životnu sredinu, iznos se povećava na skoro 6 milijardi dolara.

„Pandemija COVID-19 razotkrila je zastarjele aspekte globalne ekonomije. To znači da svijet nastavlja da troši milijarde dolara na subvencije za fosilna goriva, dok stotine miliona ljudi živi u siromaštvu, a klimatska kriza postaje sve vidljivija. Stoga se moramo zapitati da li su subvencije za fosilna goriva racionalan način trošenja javnog novca“, rekao je Achim Steiner, administrator UNDP-a.

Najzaslužniji za ovu vanrednu klimatsku situaciju je energetski sektor, na koji otpada 73 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, koje proizvode ljudi. Reforma sistema subvencija za fosilna goriva direktno bi doprinijela smanjenju emisije ugljendioksida, i odnosno zdravlju i dobrobiti ljudi. Ova reforma je prvi korak ka ispravnom načinu određivanja cijena energije.

Kako bi skrenuo pažnju na negativne efekte koje subvencije za fosilna goriva imaju po ljude i planetu, UNDP je objavio zanimljiv kratki film u kojem jedna od najpoznatijih izumrlih životinja na svijetu – dinosaur, u govoru pred Generalnom skupštinom UN poziva svjetske lidere da prestanu da podržavaju fosilna goriva.

Redakcija Omladinskog programa BHR1 je ispratila početak ove kampanje u Sarajevu, gdje je otkrivena skulptura pomenutog dinosaura, napravljena od ćumura. Nažalost, neosvještena grupica građana je oštetila skulpturu u koju je uloženo mnogo truda, samo nekoliko dana nakon njenog otkrivanja. 


Zlatko Karahodžić
Zlatko Karahodžić, saradnik u redakciji OP-a, do sada uređivao rubrike putOpis, Nauka bez bauka, Opuštanje. Autor je emisije Festofonija, te reportaža sa koncerata, a povremeno uređuje i vodi Slobodni Poligon. Diplomirani producent, muzičar, autor, novinar.