Belmin Bečić je slikar koji je 2013. godine započeo slikati na zeničkom trgu, koristeći tehniku sprej arta. Ove godine je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, a od prve ulične akcije do danas imao je nekoliko izložbi i učešća na umjetničkim kolonijama.

Prije šest godina mladi umjetnik Belmin Bečić iz Zenice, tada kao student Metalurško – tehnološkog fakulteta u Zenici, odlučio je iskoristiti svoj talenat za slikanje. Na pauzama između vježbi i predavanja išao je slikati na glavni trg, te je na taj način privukao pažnju brojnih Zeničanki i Zeničana koji su bili oduševljeni slikama koje nastaju na licu mjesta. Te 2013. godine Belmin odlučuje upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, smjer produkt dizajn, te je ove godine diplomirao.

Sve vrijeme se paralelno bavio slikanjem eksterijera. O uličnim akcijama, stilu i tehnici slikanja, govorio je za OP. Belmin ističe da je veoma lako učiti nove tehnike i stilove u slikarstvu, ukoliko su pethodno savladani stari, te da mu iskustvo i dugogodišnji rad omogućava da danas kreira mnogo različitih, a u isto vrijeme sličnih stvari. Za slikanje u javnosti, tehnikom sprej arta odlučio se nakon dugo vremena bavljenja slikanjem, jer je shvatio da je to veoma dobra prilika za mladog čovjeka, da se zabavi, a ujedno i nešto zaradi.

Tehnika koju Belmin koristi je sprej art, a motivi njegovih slika su razni. Ipak, na onima koje nasataju na ulici dominantni su motivi prirode i svemira. Za svoje slike smatra da imaju elemente pejzažnog ekspresionizma i modernizma.

Danas je umjetnost prilično marginalizirana i gleda se isklučivo kroz materijalističku prizmu. Međutim, ona je preživjela i teža vremena, a teške životne okolnosti u kojima se pojedinac ili društvo nađu, često su inspirativne za umjetnike. Tako Belmin Bečić navodi primjer španskog slikara Francisca Goye, koji je u toku najbrutalnijih sukoba u Španiji ipak stvorio vrlo vrijednu umjetnost.

Ja se uvijek vraćam na takve primjere. Kako su neki kojima je bilo gore od mene uspjeli nešto da naprave? Poenta moje priče je da ako si prepoznao u sebi nešto, treba da ideš nekad i glavom kroz zid i da se obrazuješ u tom pravcu.

Belmin je do sada učestvovao na brojnim grupnim izložbama i umjetničkim kolonijama, a prvu samostalnu izložbu “Kratke priče”, Belmin je održao 2016. godine. Izložba se bavila virtuelnom stvarnošću, te predstavlja autorov osvrt na kratkotrajno i bezvoljno prihvatanje svega što vidimo, a do čega su dovele upravo društvene mreže. Sve je postalu ubrzano, a informacije se konzumiraju u gormonoj količini, bez imalo truda i uloženog vremena.

Belmin često kroz slike progovara o društvu u kojem živi. Ističe kako su umjetnici privilegovani, jer pored materijalne koristi, tu je i ona duhovna, te sloboda da se govori o pojavama koje nas okružuju.

Svako ko se bavi nekim poslom može zaraditi neki novac. Međutim, umjetnost je takva oblast u kojoj ti možeš reagovati na bilo šta bilo gdje. Slikarstvom se može zaraditi plata, ali istovremeno se može izaći u svijet i iznijeti svoje mišljenje. Nivo strasti, nivo uticaja na društvo je za mene fascinantno kod ovoga čime se bavim.

Belmin svojim vještinama nastavlja oduševljavati građane i jačati duh zeničke čaršije.