„Be art ACTIVE against corruption in your society“ projekat je Udruženja „Dignitet“ koje provodi zajedno sa grupom mladih umjetnika. Pored Bosne i Hercegovine isti projekat se provodi u Makedoniji i Senegalu. Završni događaj je predstava „Ti, ja i Štela“, koja je održana u prostorijama OKC Abrašević u Mostaru.

Korupcija je, opštepoznato, velika rak rana bosanskohercegovačkog društva. Ulazi u sve životne segmente i postalo je skoro pa nemoguće izboriti se protiv iste. Da bismo mijenjali svijet moramo mijenjati sebe i to je jedan od najboljih načina suočavanja sa problemima današnjeg društva. Odlična metoda da se prenesu poruke koje bi mogle utjecati na svijest ljudi je umjetnost. U negativnom trendu korupcije BiH ne zaostaje, pa je na mladima da pokušaju suzbiti taj problem. To je globalni problem o kojem treba pričati i na kojeg treba skrenuti pažnju, kaže za Omladinski program aktivistica Monika Bazina Pehar.

„Tematika je jako aktualna. Korupcija je problem koji je globalan, tako da vjerujem da će predstava odjeknuti ne samo u našoj lokalnoj zajednici nego i u drugim, a jako nam je bitno i važno što smo uključili mlade koji do sada moža i nisu imali priliku da glume ali sa svojom aktivnpšću, svojom željom za rad ustvari su doprinijeli jako bitnoj tematici a to je borba protiv korupcije.“

Vrijednosti i temelji društva koji su se ranije smatrali zdravim, danas su gotovo nestali. Korupcija, prema mišljenju našeg sagovornika, Marka Vračevića, aktiviste Udruženja Dignitet, prožima sve oko nas, i neodvojiva je od mita i drugih neetičnih aktivnosti.

„Korupcija je zapravo postala osnovni stup našeg društva i ono što trebamo u suštini mijenjati su upravo ti loši stupovi društva, što je zapravo korupcija, a demoktratičnost kao takva nikad u Bosni nije ni postojala. O pravu i pravičnosti da ne govorimo. Dakle, ono što je poenta je vrlo česta krilatica a to je da na mladima svijet ostaje i to u suštini tehnički i jeste točno, međutim stvar je tko kreira ovu trenutnu realnost.

Autor predstave je Ivo Čarapina, dugogodišnji aktivista.

 „Zanimljivo da živimo u državi koja je jedna od najkorumpiranijih na našem kontinentu. Mladi kroz predstavu čiji sam autor su odglumili jednu priliku gdje mladni bračni par želi zasnovati svoju obitelj. Ali nemaju upravo ono što je najbitnije a to je sigurni prihodi. Oni u toj situaciji, koliko god se voljeli, međusobno teže za očajničkim potezima i tu se pojavljuje upravo ta Štela koja je i zaplet cijele predstave.“

Bosna i Hercegovina je zemlja sa visokim postotkom korupcije u svim porama društva od medicine, pravosuđa, zapošljavanja, naglašava Edisa Demić, koordinatorica projekta „Neću štelu“. Prema njenom mišljenju u Bosni i Hercegovini vlada nepotizam, te podobnost iznad sposobnosti. Također, to je jedan od glavnih razloga zašto mladi odlaze iz ove zemlje.

„Mi kroz ovaj projekat „Be art ACTIVE against corruption in your society“, smo pokušali a u dobra doba i uspjeli koristiti umjetnost kako bi provocirali temu koja je korupcija, kako bi kroz različite pristupe pokazali kako nas građane Bosne i Hercegovine, posebno mlade dotiče ova tema, jer je ovo razlog zašto mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine“

Za kraj poruka mladima: borba protiv korupcije je dugotrajna, ali moguća.