U srijedu, 8. septembra u sklopu projekta ”Perspektiva”, Udruženje ”Perspektiva plus” održala je online panel diskusiju sa 14 učesnika, među kojima su koautor istoimene emisije ”Perspektiva” Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo i poznata regionalna pjevačica grupe Elemental,  Mirela Priselac Remi, kao i novinarka Hana Sokolović.

Pripremila Jovana Sando, novinarka OP-a.

Panel diskusija je organizovana kroz dva panela:

  1. Mladi i politika: Do promjene kroz političke stranke ili kroz  NVO ?
  2. Kako poboljšati život mladih u zemljama regiona?

Jedan od učesnika ove online diskusije je ujedno i predstavnik NVO Citizens Against Terrorism (CAT) iz Tuzle, Slobodan Blagovčanin koji za OP kaže da je potrebno umrežavanje mladih političara i mladih iz civilnog društva.

,,Jedna od najranjivijih grupa u našem društvu su zasigurno mladi. Na mnogo načina je to vidljivo, počevši od njihovih sve češćih frustracija u obrazovanju, manjka sadržaja za mlade, loše sportske infrastrukture, pa i po velikom broju njihovih odlazaka. Evidentno je već dvije decenije unazad da je potrebno nešto da se mijenja, a umrežavanje mladih političara i mladih iz civilnog sektora svakako doprinosi tome”

Kroz ovu panel diskusiju mladi učesnici iz cijelog regiona, iznosili su svoja mišljenja kako o mladima u politici, tako i o mladima u civilnom sektoru. U okviru razvijanja  kritičkog razmišljanja, mladi su pričali i o mogućim rješenjima. Pitali smo našeg sagovornika, Slobodana, kako zapravo umrežiti mlade iz politike i NVO?

,,Prilično aktivan civilni sektor u oblasti osnaživanja mladih pruža prijeko potrebni ‘know how’, dok mladi političari, kao donosioci odluka, mogu da nastupaju kao osobe preko kojih te ideje i prijedlozi za rješavanje izazova se realizuju. Ako malo bolje pogledamo, osuđenismo jedni na druge, ukoliko težimo društvu u kojem ćemo biti prepoznati i imati nešto više sadržaja od sportskih kladionica, nargila barova i klubova”.

Ukoliko ste zainteresovani za ovakve diskusije, Udruženje Perspektiva daje tu mogućnost mladima, kao i prostor u kome se njihov glas čuje, a to je ono što je mladima zaista potrebno.