Počeo je upis u srednje škole na području TK. Kako je i očekivano veliko interesovanje vlada za srednju medicinsku školu, gdje je planom upisa predviđeno deset odjeljenja.

Na put da ostvari svoj dječiji san krenula je Nejra Musić predajom dokumenata za upis u srednju medicinsku školu. Kako kaže, želja joj je biti doktorica, a ukoliko se upiše u ovu školu, napravila je i prvi korak ka cilju.

„Uvijek me medicina privlačila i voljela sam da pomažem ljudima kao mala. Igrala sam se sa barbikama, i to me privlačilo, ta pozitiva i voljela bih raditi u operacionoj sali kada sve ovo završim.“

Iste snove ima i Ajla Kikić. Želi biti doktorica. Ni jednog trenutka se nije predomišljala koju srednju školu želi upisati.

„Prvenstveno sam se odlučila zato što to volim i izrazila sam želju kao mala da budem doktorica i ostala sam pri toj želji i toj odluci. Ali i zato što smatram da imaju dobru kvalitetu znanja ovdje“

Kao i svake godine, veliko interesovanje učenika vlada za srednju medicinsku školu Tuzla. Ove godine planiran je upis 10 odjeljenja, od čega četiri općeg smjera, te po jedno farmaceutskog, fizioterapeutskog, pedijatrijskog i stomatološkolog tehničara. Od ove godine zbog velikog interesovanja uveden je i novi smjer psihogerijatrijska sestra/tehničar, istče Abid Begović, direktor Medicinske škole Tuzla.

„Odziv je jako dobar i vidimo da će biti velika konkurencija na opštem smjeru. Veliki broj učenika se prijavio i novina je da se ove godine boduju rezultati sa eksterne matura i to fizika, biologija, hemija tj relevantni predmeti za medicinsku školu i može se desiti da učenicima bude presudno za upis na opšti smjer.“

Iako je proteklih godina manje učenika zainteresovano za upis u gimnazije, to nije spriječilo Ejuba Hasanovića, da dođe čak iz Belgije i upiše Gimnaziju „Ismet Mujezinović“ u Tuzli.

„Kada sam vidio da mi sestra ide ovdje u školu, ona me motivisala da dođem ovamo.“

U Gimnaziji „Ismet Mujezinović” planiran je upis šest odjeljenja. Kriteriji za bodovanje učenika su olakšavajući i do sada su zadovoljni brojem upisanih, ističe Fatima Ljupić, pedagogica u Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ Tuzla.

„Mnogo se više bodujete eksterna matura u odnosu na nekad prije. Boduju se relevantni predmeti za gimnaziju a to su bosanski, engleski i matematika. Imali smo veliki broj učenika i mogu vam reći da svi ispunjavaju kriterije za gimnaziju.“

Planom upisa u TK predviđen je upis pet hiljada 380 učenika raspoređenih u 220 odjeljenja u 30 srednjih škola na području ovog kantona.