Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pušenje se povezuje sa 7.2 miliona smrti godišnje u svijetu, što je više nego ukupan broj umrlih od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze. Iako su svjesni koje opasnosti nosi duhanski dim, električne cigarete i nargile, među najugroženijim su mladi ljudi.

Nije neobična informacija da se prva dva mjeseca u godini događa epidemija gripe, a uz to najčešće i respiratorni problemi te upale pluća. Podaci pokazuju da 90 posto pacijenata koji boluju od karcinoma pluća su pušači. Između 70 i 75% pacijenata koji boluju od opstruktivne bolesti pluća, također su pušači. Brojke same po sebi zvuče alarmantno, no situacija je još gora kada se svaki dan susrećete sa tim pacijentima, ističe načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla, Dženan Halilović.

To su pacijenti koji ne dolaze samo preko zime nego tokom cijele godine. To su pacijenti koji direktno i indirektno dolaze u kontakt sa dimom cigareta. Moramo biti i svjesni zagađivača koji su u zraku i koji su karakteristični za ovo doba godine. Sve je to nešto što djeluje na respiratorni trakt, pa imamo i hronične upale disajnih puteva koje kasnije prelaze u te hronične bolesti pluća, između ostalog I karcinom pluća.

Duhanski ili dim električnih cigareta svakako nose rizike pri njihovoj konzumaciji. Ugroženi su i oni koji ih ne konzumiraju, a danas su posebno ugroženi tinejdžeri kojima je danas sve na dohvat ruke naglašava Halilović, te dodaje kako mladi uopšte nisu svjesni opasnosti koje sa sobom nosi korištenje duhanskih proizvoda i nargila.

Mi objašnjavamo putem medija, svi smo mi i roditelji, moramo biti svjesni i biti primjer svojoj djeci. Moramo biti svjesni da jedan sat konzumiranja nargile se, pored toga što društvo cijelo sjedi i puši i prenosi jedno drugom tu istu nargilu, veliki broj oboljelih i u doba kovida se prenosio direktnim konzumiranjem.

Dokazano je da je jedan sat konzumiranja nargile štetno kao stotinu ispušenih cigareta. Ono što danas mladi sve više koriste jesu električne cigarete koje funkcionišu na principu zagrijavanja duhana, no i njihova štetnost je dokazana, ističe Halilović.

Što se tiče svih električnih cigareta, nevažno kako se one konzumiraju, dokazano je uime Evropskog  respiratornog udruženja da se sve svrstava u jednu kategoriju i da apsolutno šteti. Nemaju one možda isti sastav, ali sam produkt dima, zagrijavanja, sve to nanosi štetu disajnom putu.

Mjere protiv hronične opstruktivne bolesti pluća dio su Globalnog  akcionog plana WHO-a za sprečavanje i kontrolu nezaraznih bolesti i Programa UN-a za održivi razvoj do 2030. godine, uključujući protokole za procjenu, dijagnozu i liječenje hroničnih respiratornih bolesti i module o savjetovanju o zdravom načinu života, uključujući prestanak pušenja i brigu o sebi. Smanjenje izloženosti duhanskom dimu važno je i za primarnu prevenciju HOPB-a i za kontrolu bolesti.