U Mostaru je obilježen Prvi mart – Dan nezavisnosti BiH. Pod sloganom “Naš identitet – naša domovina BiH” održana je zajednička manifestacija 36 osnovnih i srednjih škola. Učenici su se okupili na Starom mostu, odakle su se uputili ka Španskom trgu gdje je održana centralna svečanost.

Bosna i Hercegovina, 1. marta obilježava dan kada su građani gotovo dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da žele živjeti u nezavisnoj državi. Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za nezavisnost. Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države. Seada Kuštrić, članica koordinacijskog odbora obilježavanja Dana nezavisnosti ističe važnost datuma.

“Učimo djecu da, ne samo na ovaj dan vole svoju zemlju, nego da svojim znanjem, ponašanjem, učenjem, svojim načinom života, promjenama koje žele vidjeti da izražavaju svoj patriotizam.”

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti zakazan je obilazak Fortice, gdje će se održati čas historije. Kasnije je predviđena i manifestacija na Starom gradu Blagaju, u saradnji s institucijama iz Blagaja. Hamza Mezit, učenik IV osnovne škole nije krio oduševljenje obilježavanjem praznika.

“Za mene je 1. mart najznačajniji dan za moju domovinu, dan ljubavi, danas svi slave Dan nezavisnosti naše države, to je bilo prvi put 1. marta 1992. godine.”

Tokom 1992. godine, ujedno i prve ratne godine, 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu, a prvaje to učinila Bugarska 31. januara 1992. godine, prije samog referenduma.

Dino Alendar, učenik gimnazije Mostar govori o važnosti obilježavanja praznika.

“Fino je što Gimnazija Mostar zadnjih par godina obilježava ovo ovdje na Španskom trgu, drago mi je da sam ovdje u ovom okruženju s mladima i mislim da se trebaju obilježavati praznici.”

Značajno skromniji program obilježavanja svečanosti u odnosu na prethodne godine, zbog poštivanja epidemioloških mjera, upriličen je obilaskom spomen-obilježja, a organizovan je uz podršku grada Mostara, te Kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Emira Tabaković, učenica IV osnovne škole ističe ljubav prema domovini.

“Za mene je BiH  posebna zemlja, u kojoj svakako želim napredovati, u kojoj želim ostati i privući druge da ostanu.”

Mart 1992. godine je prekretnica u historiji Bosne i Hercegovine kada su očevi, majke, djedovi i nane zaokružili “DA” za nezavisnost, poručeno je školarcima okupljenim na Španskom trgu u Mostaru. Ovim datumom njegujemo i sjećanja. Želimo da pokažemo da nam ne trebaju nikakve podjele, niti nacionalne, niti vjerske, niti stranačke, nego treba da njegujemo toleranciju i suživot i međusobno uvažavanje.