Student četvrte godine informatike, Faris Begić, došao je na ideju kako pomoći svom gradu a ujedno i turistima koji ga žele posjetiti. Aplikacija i web stranica „ExploreVisoko“ je mjesto gdje danas možemo pronaći sve informacije o kulturi i istoriji ovog grada, te o lokalnim znamenitostima, kafićima, smještajnim kapacitetima, radnjama i svim drugim informacijama koje su potrebne za bolje upoznavanje i snalaženje u novoj sredini koju posjećujemo.

Aplikacija nije iziskivala mnogo vremena pa je sam proces stvaranje iste trajao devet mjeseci. Faris za OP da ona sadrži zasad osnovne elemente i da će se tek nadograđivati i nuditi mnogo više informacija. Početna ideja i cilj su bili pružiti osnove za bolje snalaženje turista kojima do sada nažalost ono što je bilo pruženo nije bilo dovoljno.

“Do ideje aplikacije sam došao kada me jednom prilikom prijatelj pitao šta može obići u Visokom. Objasnio sam mu ali me to zaintrigiralo da saznam šta se to još može posjetiti u Visokom. Prilikom istraživanja vidio sam da se ne može naći mnogo informacija na internetu, a i one informacije koje se nalaze su zastarjele. Iz tog razloga sam došao na ideju da napravim web aplikaciju koja će turisti biti prvi kontakt s gradom Visoko i gdje će turista jednostavno moći naći sve potrebne informacije za obilazak grada.”

Ono što je prednost aplikacije je prvenstveno što do sada niko nije napravio sličnu u našoj državi. Jedna od prednosti je i to što je aplikacija besplatna i dostupna svima koji imaju pristup internetu. Do usavršavanja će doći vremenom pa će turisti moći naći i mnogo više informacija.

“Aplikaciji ustvari mogu pristupiti svi koji imaju mobilni uređaj, laptop ili računar. Razlog zašto sam se odlučio za web aplikaciju, pored mobilne aplikacije, jeste zato što je mnogo lakše pristupiti. Ne morate ništa skidati nego jednostavno na svom pretraživaču ukucate „ExploreVisoko“ i uživate u čarima aplikacije. Koliko sama aplikacija pomaže govori i činjenica da mi se već par turista javilo i reklo da planiraju da posjete grad Visoko i da im je ovo bila odlična stvar.”

Također, Begić dodaje da mu je ovo najuspješniji projekat koji je do sada radio. Prije njega je imao nekoliko njih ali ni jedan, naglašava, nije imao ovakav značaj za zajednicu. Smatra da, iako on naprimjer i studira i ima posao, i svi drugi mogu i trebaju da se posvete sličnim projektima i stvarima koji imaju cilj da poboljšaju sredinu u kojoj živimo.

“Ja sam u situaciji da studiram, radim i opet imam vremena da radim na ovakvim projektima. Mišljenja sam da ako stvarno nešto želite i volite uvijek ćete naći vrijeme da to i odradite. Da je teško, svakako da jeste zahtjeva odricanja ali kada se sve uzme na kraju za kompletni rezultat svakako da se isplati.”

Dalji Begićevi koraci su završetak osnovnih studija te i upisivanje mastera, također je nadogradnja u postojećoj aplikaciji to jeste dodavanje još informacija kao i stvaranje novim sličnih aplikacija.