Studentski aktivizam u doba pandemije koronavirusa dobija svoju sasvim novu dimenziju. Brojni su primjeri društveno odgovornog djelovanja studenata u BiH. Tako su studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli oformirili tim koji montira maske za medicinsko osoblje. S druge strane studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli uključeni su u projekat ”Call centar”. Pripremio novinar OP BHRT-a Azur Delić.

Aktivizam studenata uz podršku profesora i privrednih subjekata u Tuzli rezultirao je izradom maski za medicinsko osoblje. Studenti Mašinskog fakulteta u Tuzlu svoju zamisao pretvorili su u konkretno djelo te olakšali medicinskom osoblju u doba pandemije koronavirusa. Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla objašnjavaju da je izuzetno teško nabaviti zaštitnu opremu, te da su studenti uz asistente i profesore odradili nevjerovatan posao. Kako je sve počelo, za OP BHRT-a objašnjava Denis Bećirović, asistent Mašinskog fakulteta u Tuzli:

”Došli smo na ideju da proizvodimo maske upotrebom 3D printera na Mašinskom fakultetu UNTZ i odziv je jako dobar. Osim privrednih subjekata javila mi se ekipa studenata bez kojih ova priča ne bi bila zamisliva”

Tim studenata Mašinskog fakulteta ima dovoljno materijala, ali i želje da se proizvodnja uspješno održi. No, zalihe materijala su ograničene stoga će im uskoro trebati podrška:

”Mi smo za manje od 12 sati od nabavke materijala i opreme uspjeli da proizvedemo prvu masku upotrebom 3D printera, odnosno da proizvedemo nosače na maskama, dok smo uz pomoć privrednih subjekata uspjeli da proizvedemo od 5g materijala plastičnog materijala vizire”

Jednu masku moguće je napraviti za četiri do pet sekundi. Osim studenata, asistenata i profesora Mašinskog fakulteta, veliki doprinos društvu u doba pandemije koronavirusa daju i studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli. Jedan od njih je i Amar Hadžić:

”Putem naše fb stranice Medicus obavještavamo građane o činjenicama o medicini, kursevima, kao i vježbama koje mogu da rade. Cilj nam je da malo sklonimo temu i razmišljanje građana o korona virusu”

Studenti Medicinskog fakulteta uključeni su i u Call centru Tuzla gdje žele razgovorima ublažiti i olakšati svakodnevnicu građana, kaže Amar:

”Razgovarali smo sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo TK i mi smo prihvatili da budemo dio Call centra. Direktorica je tražila da se uključimo i razgovaramo sa građanima da njima bude lakše tokom pandemije. Mi ćemo dakle i razgovarati sa građanima”

Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo objašnjava da u Call centru neće biti samo uključeni studenti Medicinskog fakulteta, nego svi oni koji pokazuju empatiju:

”Usluga Call centra podrazumijeva davanje informacije, pojašnjenja da li neko nešto treba da uradi, kako da ispoštuje mjere izolacije. Građani nazovu, a studenti se jave i razgovaraju sa njima i daju im informacije. Ova ideja se pojavila iz želje da se angažuju dodatni resursi”

Angažman studenata tokom pandemije odličan je primjer društvenog angažmana i solidarnosti, što nam je, ističu naši sagovornici, nužno tokom krize izazvane koronavirusom.