Završen je prijem studenata u domove Studentskog centra Univerziteta u Tuzli. Mi smo istražili kakvi su uslovi smještaja, koliko studenti uštede stanujući u domovima, i kakvi su benefiti ovakvog života. Priču donosi Azur Delić.

Za boravak u studentskim domovima u Tuzli studenti plaćaju po 91 marku, dok ostatak plaćaju kantoni iz kojih dolaze. Smještaj u studentskim domovima se popravio u odnosu na prethodne godine, stava su studenti sa kojima smo razgovarali. Jedan od njih je i Ramiz Kovač, student iz Zenice:

”Kada sam došao i upoznao osobe u domu, pronašao sam prave prijatelje… što se tiče iskustva kao brucoš, ako dođete ovdje u Studentski centar bit ćete primljeni kao da ste ovdje bili i prije”.

Tako je ove godine u studentske domove smješten isti broj studenata kao i prethodnih godina, a pored Tuzlanskog kantona studenti uglavnom dolaze iz Zeničko-dobojskog kantona, ali i iz Posavskog. Jusuf Džihanović, direktor Studentskog centra objašnjava da je cijena boravka ostala ista, dok su u narednom periodu planirali i dodatna ulaganja u same domove:

”U suštini ulaže se u sve studentske domove podjednako. U cijenu koju student plaća uračunat je smještaj, hrana. Dakle…. 30 ručaka i 20 večera oko 50 obroka tokom mjeseca, toplu vodu 24 sata, učionicu i prostor za njihov boravak”.

Također, vrijedi istaći da studenti koji borave tokom vikenda u domovima imaju osiguran ručak. Kada su u pitanju rekonstrukcije domova direktor ističe da je na jednom od studentskih domova ugrađena nova stolarija, postavljena fasada, dok je restoran u sasvim novom izdanju. S druge strane oni koji tek dođu u dom imaju sasvim drugačiji pogled, objašnjava nam Amila Omersoftić, članica Komisije za smještaj i ishranu u studentskim domovima:

”Danas smo imali brucoše koji su prvi put došli koji su bili frapirani, soba nije okrečena, do jedne gospođe koja je sama bila student prije 30 godina u studentskom domu koja kaže sinu neka nek se uči na kolektivni smještaj. Odavdje se ponesu jako vrijedna prijateljstva i velika iskustva. Dosta stvari se uradilo na inicijativu studenata”.

Uslovi, kaže naša sagovornica, nisu idealni, ali pomaka ima. Takvog stava je i direktor Džihanović:

”Bio sam gdje su studenti sama na strani gdje su oni sada, a sad sam s ove strane kao direktor. Tako da znam šta njima treba i šta žele. Zajedno sa predstavnicima studenata, zajedničom energijom i snagom idemo za dalje da im obezbijedimo uslove koje su dostojne studenta 21. Vijeka. Uskoro će da se završi i još jedna učionica i da bude dosta dosta bolje”.

No, ugođaj sebi studenti znaju napraviti zato su ovdje česta druženja i zabave. U konačnici, saglasni su naši sagovornici, iako ima nedostataka, mana, uspomene koje se ponesu tokom stanovanja u studentskim domovima i tokom studiranja su neprocjenjiva!