Iz grada na Savi, Brčkog, dolazi priča o čuvarima savske obale, Ronilačkom klubu ”Nemo”. Sa dvoje simpatičnih supružnika i ronilaca, Neđom i Ljiljom Mićić, razgovarali smo o njihoj ljubavi prema ovom sportu ali i o njegovoj popularnosti među mladima u tom gradu.

Grad na vodi neizostavno bi morao imati ronilački klub. Iako svima blizak i smješten na popularnom izletištu Ficibajr u Brčkom, mnogi za aktivnosti Ronilačkog kluba Nemo znaju samo po izvještajima crne hronike kada se govori o utapanjima i nesrećama na rijeci. Klub međutim, ne čine samo takve nemile situacije, jer nudi i niz aktivnosti za djecu i mlade ili ih planira u skoroj budućnosti. O osnivanju kluba govori dugogodišnji ronilac Neđo Mićić, kako za sebe kaže, dijete Save i Dunava:

Ronilački klub Nemo je osnovan 2009. godine na rijeci Savi u Brčkom. Osnivači su Karić Alija i Neđo Mićić zvani Tulija, to jest ja.

Klub je osnovan, objašnjava Mićić, na inicijativu pojedinaca iz vlasti jer su se pojavljivali sve češći slučajevi utapanja u rijeci Savi:

I pošto se ja bavim duže godina ronjenjem došli smo na tu inicijativu i pokrenuli smo Klub. Klub do dan-danas funkcioniše jako fino, solidno. Borimo se. Financiramo se od svojih sredstava, od Vlade Brčko distrikta i od dosta sponzora koji su uz nas uvijek kad nam nešto treba.

Klub trenutno ima oko 180 članova. Povezan je s djelovanjem Odjela za javnu sigurnosti i dužan je uvijek izaći na teren u kriznim situacijama:

Pa, mi pretežno smo vezani u zadnje vrijeme za tehničko ronjenje. Aktivnosti imamo ljeti: učimo djecu da plivaju, učimo mlade, isto tako, da rone. Jedne godine smo oko trideset maloljetnika naučili plivati. Par ih je naučilo roniti.

Klub redovno učestvuje i u eko akcijama u Mostaru i na Buni čisteći rijeke. Mićić napominje kako je učenje ronjenja u rijeci Savi u startu teže jer je riječ o ronjenju u mutnoj vodi i ponosno ističe da se, kako kaže, ronilac obučen u takvim uslovima nigdje ne može obrukati. Osvrnuo se i na brčansku omladinu kada je u pitanju plivanje:

Dosta omladine ne poznaje vodu i ne znaju plivati, jer u zadnjih ovih par godina je se mnogo tu doselilo ljudi koji nisu ni priliku, ni vrijeme ni uslove da se druže sa nama na vodi i da dolaze na Savu.

Nažalost, kao kod većine neprofitnih organizacija, problem su financije kojih nedostaje da bi se svi zamišljeni projekti i ostvarili pa stoga i naš sagovornik napominje da pored ronilačkih aktivnosti većina članova Kluba ima primarne poslove i stoga se ne stižu u potpunosti posvetiti radu s mladima. Članovi Kluba ronili su u Vrbasu, Savi, Drini, jezerima te svake godine neko od članova Kluba ide roniti i u moru

Da se ronjenjem u Brčkom ne bave samo muškarci, pokazuje primjer i njegove supruge Ljilje koja se ronjenjem počela baviti uz muža i sina, iako u početku nije bila ljubitelj vode, posebno Save. Posebno je pogađaju akcije pronalaženja žrtava utapanja:

Ja sam jako osjetljiva osoba na djecu. To i danas pamtim, tog dječaka koji se utopio. To mi je najtužnije. Svako utapanje naravno nije svejedno.

Naša sagovornica nam kaže da je sredina uglavnom pita odakle potiče ljubav prema ovom hobiju, te kako je nije strah, na šta ona odgovara da toga jednostavno nema. Nekoliko je stvari koje, prema njenim riječima, neko mora ispunjavati da bi postao potencijalni ronilac:

Treba prvo da bude potpuno zdrava osoba. Druga stvar, pa fizičiki, makar malo da bude pokretna da ima kondicije. Znači prvenstveno da bude zdrava i da ima volju za ronjenjem.

Pored Ljilje, u Klubu su aktivne još dvije žene koje se bave ronjenjem. Ona poziva sve mladiće i djevojke da se okušaju u tome, a sigurna je da „kad jednom probaju roniti, uvijek se vrate po još“.

Čuli smo da se članovi Nema bave i nemilim aktivnostima, ali da su to na sreću ipak rijetke situacije. Neđo kaže da su one ponekad nažalost neizbježne, ali i to da ronjenje ima daleko više pozitivnih strana – od zdravstvenih, avanturističkih, pa i arheoloških jer se na dnu vode često pronađe štošta zanimljivo:

Što se tiče rijeke Save, pronalazimo stare ćupove, pronalazimo katapult đula, našli smo neki stari čamac, takozvani jednodup koji je, hiljadu i ne znam tačno koliko su u Sarajevu procijenili, godina star. Znači ima svega Sava i naravno mnogo otpada.

Kratko smo predstavili Ronilački klub Nemo iz Brčkog, pa ko vodu voli, nek izvoli. Klub ima fejsbuk stranicu Ronilački klub Nemo, tamo pratite njihove aktivnosti i šaljite upite.