Radio amaterizam je za ljude koji su se okušali u održavanju bežične komunikacije više od hobija. Radio klub Kreka je mjesto gdje se već 70 godina okupljaju radio amateri u Tuzli. Prethodnih mjeseci primjetno je sve veće interesovanje mladih ljudi, a radio amaterizam je izuzetno značajan za društvo, posebno u kriznim situacijama. Mladi koji su dio ovog kluba svjesni su te činjenice.

...zero, number seven, number four, Brazil, Mexico, Norway, calling for CQ, CQ, CQ and standing by…

Nova radio veza je uspostavljena, Bakir Isabegović je šesnaestogodišnjak koji se priključio radio amaterima okupljenim u Radio klubu „Kreka“ Tuzla i do sada je završio obuku, dobio certifikat, a potom uspostavio vezu sa ljudima iz brojnih zemalja.

„Većinom je bila Europa. Bilo je možda par veza sa Rusijom, ali otprilike su to europske zemlje; Italija Švedska, Norveška, Španija. U ovoj oblasti me najviše me fascinira veza na kratkom talasu, gdje svaki kolega iz druge zemlje ima neki svoj poseban način uspostavljanja veze, koji je zanimljiv, svakako.“

Radio amateri održavaju veze sa prijateljima ili potpunim strancima, te često pomažu svojim društvima da održe komunikaciju u kriznim situacijama. Dio ove priče još od 1981. godine je Zlatan Omerčić.

„Radioamaterizam je jako zarazan hobi. Kad se čovjek okuša i uspostavi prve veze, to uđe u krv i onda želite da napravite što više zemalja, što više različitih pozivnih znakova, prefiksa, da u takmičenjima budete najbolji. Iz Bosne i Hrecegovine, jako puno stanica uzima prva mjesta na takmičenjima u svijetu. Dobri smo. Dobri smo zato što volim to čime se bavimo.“

Njihov značaj najviše se ogleda u kriznim situacijama, a tokom rata dali su nemjerljiv doprinos. Spajali su pokidane veze, a preko njih nakon nekoliko mjeseci po prvi put su se čuli majka i sin, kćerka i otac. U mirnodopskim vremenima, kako kaže Zlatan, radioamaterizam je odličan za uspostavljanje komunikacije sa ljudima iz svih krajeva svijeta.

„Imao sam, da kažem, prijatelja u Venecueli, s kojim bih sesvako veče čuo, kada bismo dolazili u klub. Maltene smo se morali pozdraviti, kao da idemo ulicom, pa se pozdravimo. Postali smo baš pravi prijatelji.“

Radio klub „Kreka“ postoji već 70 godina, a broji više od stotinu članova. Radio amater ne može biti svako. Potrebno je proći obuku i dobiti certifikat. No, sve je to moguće uz veliko interesovanje i ljubav. Tuzlanski radio amateri su dobili i određeno priznanje jer je osnovanaslužba radio amatera u sklopu Civilne zaštite. U slučaju bilo kakvih nepogoda i pucanja svih veza, jedna će uvijek biti dostupna.