Podizanja svijesti o važnosti i očuvanju okoliša je izuzetno važno posebno za mlade. Ronilački klub Mostar organizuje brojne akcije s tim ciljem. Kruna ekološko-kulturnog projekta “Svi za našu Neretvu” koji traje nekoliko mjeseci, je posebna predstava koja je izvedena na daskama Pozorišta lutaka u Mostaru. Riječ je o predstavi “Eko Patrola i Ribica Mimi”, režisera Ilije Pujića, koja govori o ekološkoj akciji.

 “Eko Patrola i Ribica Mimi” je predstava kojom se želi podići svijest o očuvanju okoliša.  A ono što je čini posebno zanimljivom je to što su svi glumci u njoj, zapravo, ronioci, ističe za OP režiser predstave Ilija Pujić.

“Sastavljena je potpuno od našeg Ronilačkog kluba Mostar. Znači, jedna udruga građana koja želi podići svijest o čuvanju okoliša i podzemnog svijeta u našem gradu i šire. Zašto je zanimljiva, zašto je zabavna? Zato što su svi glumci ronioci. I svi glumci su potpuni amateri. Teatar osluškuje koji su problemi građana a ronilački klub  nama dolazi sa problemom i želi napraviti nešto.”

Pujić kaže da Ronilački klub zapravo koristi medij teatra i lutkarsku predstavu za djecu kako bi napravio jednu osviještenu akciju. 

“Čitavu tu teatarsku priču sastavili smo za djecu baš iz njihovog iskustva. Tko baca smeće, kako smeće šteti ribicama…? Sav materijal koji koristimo su opreme ronilaca, znači stvarni rekviziti. I u svemu smo napravili jednu finu priču koja govori o ronilačkom klubu, o njegovom djelovanju, ali isto tako i o pozivu ronioca i što ronioci danas rade za naš grad. Ja nisam ništa znao kada sam ušao u projekt, ali vidio sam koliko su ronioci odvažni ljudi, zabavni i koliko dobro rade. Saznao sam mnogo toga što sam jedva čekao da prenesem u dramsku strukturu, da napravim predstavu za djecu i da nekako njihov rad ne ostane zatočen unutar njihovog kluba.”

Predstava je kruna projekta koji traje već nekoliko mjeseci, a cijelu ovu priču pokrenuo je Branislav Stojkić, sekretar Ronilačkog kluba Mostar. On je i započeo cijelu ovu priču.

“Dugi niz godina sudjelujemo diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire na ekološkim akcijama. Došli smo na ideju da jednostavno želimo educirati ljude. Da je što manje smeća u našim jezerima, morima i, konkretno, u našoj rijeci Neretvi. Prije par mjeseci sa svojom ekipom iz Ronilačkog kluba Mostar sastavili smo jedan fini projekat koji smo nazvali ‘Svi za našu Neretvu’. Aplicirali smo na projekat ‘Mostar, prostori koji pokreću’, koji u cijelosti financira vlada Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa organizacijom ‘People in Need’ i lokalnim mostarskim organizacijama. Evo, hvala im što su nas odabrali i što su baš naš projekat ‘Svi za našu Neretvu prepoznali kao jednu jako zanimljivu, edukativnu i ekološku priču.” 

U Mostaru se kroz projekat “Svi za našu Neretvu” okupilo više od stotinu eminentnih ronilaca iz šest zemalja regije. Stojkić ističe da je ovaj projekat dao iznimne rezultate.

“Mostarsko jezero je očišćeno za nekih tonu do tonu i pol smeća. Ovom edukacijom i osvješćivanjem naših sugrađana vidimo da je plaža na Mostarskom jezeru sve posjećenija i sve manje imamo otpada. Ono što želimo kroz par godina je da ga bude sve manje i manje i da ove edukacije uspijevaju. Imali smo po prvi put u Mostaru i natjecanje u podvodnoj fotografiji. Kasnije je bila i izložba.”

Tibor Oruč je direktor Kazališta lutaka. Ne krije zadovoljstvo učešćem u ovom projektu kojeg kako kaže smatra plemenitim činom. 

“Jako mi je drago da smo mi kao lutkarsko kazalište mogli osigurati prostor. Neretva je naša žila kucavica, naša glavna arterija, i drago nam je da je ovako divni ljudi održavaju čistom, ali ne samo da je održavaju čistom nego i da uče i druge da ne bacaju smeće i da se ponašamo odgovorno prema našoj okolini jer ipak to je naš mikrosvijet u kojem živimo i uživamo”.

Ovakve akcije su za svaku pohvali i najbolje uče mlade kako da se odnos prema prirodi. Edukacija je ključ uspjeha.