Bh. reprezentativci su trenutno na vodećoj poziciji na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi. Takmičenje se vodi između 177 zemalja svijeta i održano je u online formatu. Tim srednjoškolaca je tokom ljetnog raspusta napravio sopstveni sistem pametnog navodnjavanja, te nove ideje za kretanje robota. Puštanje minijaturnog satelita u atmosferu je finalni dio takmičenja na Olimpijadi.

Pripremio Matija Krivošić, novinar OP-a.

Tim srednjoškolaca iz Mostara, Čapljine i Stoca obavio je tehnički dio izrade satelita do kraja,  ali zabrana puštanja CubSat kocke u niže slojeve atmosfere bi moglo umanjiti šansu za  pobjedu bh. robotičara, kaže za OP Anes Hadžiomerović, predsjednik Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara.

CubSat kocka je poslana da izvrši mjerenja tipa atmosferski pritisak, vlažnost zraka, temperaturu, uslikat će fotografije, dvije vrste zračenja, zagađenost zraka, ali nažalost od BHANSA-e, nismo dobili odobrenje da CubSat kocku pošaljemo u niže slojeve atmosfere nekih dvadeset, trideset kilometara.

Kako su od početka bila prepušteni svojoj mašti i resursima, mladi robotičari su za zamjenu u finalnom lansiranju iskoristili silk za ribe kako bi ispustili satelit, govori Anes.

Dosjetili smo se da ćemo pustiti CubSat kocku putem silka za ribu dužine jedan kilometar. Nadamo se da neće puknuti, jer smo uzeli dosta jak silk pa ćemo vratiti CubSat kocku, pokupiti podatke. Podatke šaljemo takmičarskoj komisiji koji se obrađuju.”

Bh. robotičari se nadaju da će zadržati vodeću poziciju, iako će njihovo bodovno stanje biti umanjeno od BHANSA-e.

Sada sve zemlje odjednom šalju. Četiri različita robota koja smo radili u Solution Challenge, već su bodovana. Takmičenje je završeno 28.09., i do kraja sedmice očekujemo proglašenje pobjednika. Nadamo se da ćemo zadržati lidersku poziciju i da će nam uzeti u obzir, jer smo objasnili razlog zašto nismo mogli pustiti CubSat kocku u niže slojeve atmosfere.

U prostorijama bez interneta, dovoljnog broja stolica za rad, te bez ikakve pomoći Vlade ili kantona, Fatima Sidran, takmičarka, ističe za OP, kako je ona i dalje motivirana za napredovanje u robotici.

Bilo je nekih lakših dijelova, nekih težih. Mnogo neprospavanih noći ali jedno od najboljih iskustava u mom životu. Ja sam team leader, osoba koja je najodgovornija. Znači predavanje zadataka, pisanje inžinjerskih sveski, notebooka, dokumentacije, a pored toga odradila sma jedan dio programiranja.

Sedam mladih robotičara, dolazeći iz svojih lokalnih zajednica, ujedinili su snage i ideje, i dospjeli na sami vrh takmičenja. Prepušteni jedino svom znanju iz informatike i prirodnih nauka, iskoristili su svoj ljetni raspust, te ostavili nezaboravan uspjeh. Ovo bi trebao biti primjer mladi kako ne treba nikada posustati.