Centar za psihološku podršku „Sensus“ predstavio je aplikaciju za mentalno zdravlje “Sense”. Aplikacija je namijenjena  učenicima osnovnih i srednjih škola kako bi im pomogla da nauče prepoznavati emocije i znakove stresa, opuste se, zabave, ali i nauče nešto novo o anksioznosti i tehnikama suočavanja.

Centar za psihološku podršku “Sensus” je strukovna nevladina organizacija čiji je cilj poboljšanje psihosocijalnog razvoja, pružanje podrške i osiguravanje edukacije za djecu, mlade i odrasle, kroz preventivni, interventni, savjetodavni i radioničarski rad. Više o samom centru govori Arnela Memi, psihoterapeutkinja.

“To je organizacija koja se prvenstveno bavi zaštitom mentalnog zdravlja djece mladih i odraslih na području Mostara i NHK. Naš cilj je pogotovo u trenutnim vremenima kad smo svi suočeni sa izazovima pandemije jeste da kroz naše kapacitete i naše usluge pružimo podršku svim građanima Mostara da što bolje zaštite svoje mentalno zdravlje i da se što bolje iznesu sa izolacijom i svim ovim sa čim se svi zajedno suočavamo a najviše možda sa neizvjesnošću. Ne zna se kada će biti kraj, kako će sve završiti. Sensus se trudi da kroz organizaciju raznoraznih aktivnosti pomogne svim građanima Mostara. Ja se prvenstveno bavim psihoterapijom ja sam porodični psihoterapeut. U svom radu najviše radim sa djecom, mladima i porodicama koji se suočavaju sa raznim izazovima.”

U sklopu svojih aktivnosti i u sklopu projekta Unapređenje mentalnog zdravlja mladih kroz obrazovni sistem tijekom pandemije Korona virusa kreirana je aplikacija za mentalno zdravlje mladih kroz obrazovni sistem. Projekat Aplikacije Sense je podržan od Njemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Država i USAID-a.

“Prvenstveno je usmjerena na pomoć djeci osnovne škole i srednje škole da pronađu alate kako da se bolje nose sa svojom anksioznošću i nekako da nađu tehnike i vidove opuštanja koji će im pomoći da zaštite svoje mentalno zdravlje. Sve to nudi naša aplikacija i možemo reći da dobijamo dosta pozitivne povratne informacije tako da nam je drago da je jako korisna za mlade.”

Iako je aplikacija relativno nova, dnevno bilježe barem 10 korisnika iste. 

“Da tako kažemo, imamo statistiku iako nemamo tačne brojeve, ono što možemo reći da smo trenutno zadovoljni. Naravno to je na početku mladi se tek upoznaju  s našom aplikacijom tako d očekujemo još više korištenja.”

U narednom periodu planiraju više raditi na promociji aplikacije. U dosadašnjem radu „Marketing od usta do usta“ ipak se pokazao kao najbolje rješenje.

“Za sada smo krenuli dosta lagano jer želimo biti sigurni da je aplikacija funkcionalna u potpunosti. Planiramo uključiti mnogo više medija, televiziju , još neka radija.”

Aplikacija Sensus je odlična ideja za unapređenje mentalnog zdravlja mladih. Centru za psihološku podršku „Sensus“ želimo puno sreće i još uspješnih projekata i u novoj godini