Uspješno realiziranim projektima softversko-hardverskih rješenja koja bi se mogla koristiti za razvoj novih startup IT kompanija u Zenici, studenti prvog i drugog ciklusa Odsjeka softversko inženjerstvo na Politehničkom fakultetu UNZE pokazali su da su spremni za veliki izazov – mijenjati sliku Zenice od grada čija je industrija zasnovana na ekspoataciji prirodnih resursa ka gradu koji će, za stvaranje nove vrijednosti, koristiti znanje. Neće to biti ni brzo ni lako, ali nije nemoguće.


Student su itekako svjesni da se teorijska znanja stečena tokom studiranja moraju dopunjavati praktičnim iskustvima. Do prakse i nije jednostavno doći, pa su studenti Odsjeka softversko inženjerstvo izradili  platformu praksa.ba, što za OP potvrđuje student Emir Baručija.
Iz tog razloga smo se odlučili da uradimo nešto poput ovoga, gdje bismo spojili sve branše, industrije, sve fakultete i poslodavce – svi bismo od toga imali neku korist“.
Softversko injženjerstvo je, po svemu sudeći, zanimanje budućnosti. U skladu s tim kreiran je i „virtual office“, projekat koji objedinjuje više aplikacija. Zamišljen je kao otvoreni alat dostupan svima, objašnjava student Selman Patković.
„Može se reći da je da je bilo zahtjevno jer smo ga radili na tri različita predmeta. Na svakom predmetu se obrađivala jedna cjelina, tako da po završetku naših studija uspjeli smo objediniti projekat u jednu veliku cjelinu koja bi se možda mogla pretvoriti u neki finalni proizvod i implementirati se na konkretno tržište“.
Riječ je o dijelu projekta na kome su studenti radili dvije godine. Ostvareni su uspjesi na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima i konferencijama. To im daje vjetar u leđa ali i potvrdu profesorima da su uradili dobar posao, ističe doc. dr. Mujo Hodžić.
„Mi studente učimo da između sebe biraju najboljeg, studenti se uče liderskom vođenju i međusobnoj podjeli odgovornosti i obaveza tokom razvoja projekta. Također se uče kako da izbjegnu konfikliktne situacije prilikom razvoja, realizuju SWOT analize, uče rizike koji mogu dovesti do uspjeha, odnosno neuspjeha projekta.“


Ovi mladi će sigurno biti konkurentni na tržištu rada, neki od njih će po okončanju studija priliku za prvo radno iskustvo imati i u jednoj od mlađih zeničkih IT kompanija sa kojom je Politehnički fakultet uspostavio saradnju i u kojoj već rade diplomanti studija softverskog inženjerstva. O tome za OP govorio je i Adnan Mehanović, vlasnik kompanije Blendus sa kojom fakultet ima saradnju.
„Trenutno nas je osam, radimo na IT projektima. To su takozvana softverska rješenja namjenskog tipa gdje radimo softver za industriju, za realne probleme. Najčešće su to strani klijenti, tu i tamo bude i neki manji domaći.“
Rad ovih mladih je temelj za promjenu ekonomske slike Zenice. To je težak posao ali nije nemoguć, ističe prof. dr. Samir Lemeš, dekan Politehničkog fakulteta UNZE.
„Cilj studijskog programa koji je upravo postao jedan od dva najatraktivnija programa na Univerzitetu jeste da školuje kadrove koji će Zenicu transformisati iz grada čija je industrija bila zasnovana na ekspoataciji prirodnih resursa ka gradu koji će koristiti znanje za donošenje nove vrijednosti.“
Konkurentnost na tržištu rada jedna je od prednosti ovog studija. Mladi su to prepoznali, pa je već na prvom upisnom roku upisna kvota od 80 mjesta gotovo popunjena.