U Tuzli su u proteklom periodu održane radionice i treninzi za mlade kako bi im se olakšao izbor budućeg zanimanja, te kako bi im se pružila podrška u stjecanju životnih vještina. Cilj sada već realiziranog projekta ”Profesionalna orijentacija kroz pasoš kompetencija” bio je da mladi steknu znanja koja im mogu biti od koristi prilikom zapošljavanja.

Opredijeliti se za životno zanimanje u tinejdžerskim godinama veliki je izazov. Važno je spoznati sopstvena interesovanja i kompetencije, kako bismo znali koji nam posao najbolje odgovara. Baš to je olakšano mladima koji su prošli treninge i radionice u okviru projekta ”Profesionalna orijentacija kroz pasoš kompetencija”, kako kaže Mirela Šabanović Efendić, licencirana savjetnica za pasoš kompetencija.

“To je instrument koji se koristi u Njemačkoj, nakon recesije koja se desila prije nekoliko godina. Primijećen je određeni pad zaposlenosti, pa je odlučeno da se napravi jedan instrument koji bi mogao na pravi način da dijagnosticira, na jednom mjestu, sve kompetencije koje ima jedna mlada osoba, te da u skladu s tim kompetencijama i savjetnikom koji radi individualne susrete sa mladom osobom, usmjeri je na dalje obrazovanje, zapošljavanje i slično.”

Zahvaljujući ovom projektu, za učenicu Elu Mehić odabir zanimanja neće biti problem. Kroz radionice u okviru ovog projekta uspjela je bolje upoznati sebe i svoje vještine.

“Kroz sav ovaj proces, shvatila sam da najviše volim da radim sa djecom. Shvatila sam da volim da pomažem djeci. Pošto je bilo dosta mlađih od mene, uživala sam da im dam priliku da oni mene upoznaju, da ja upoznam njih i shvatila sam da mi je to neki cilj u životu, da radim sa mladima i da radim s djecom, pa sam odlučila da studiram ili pedagogiju ili psihologiju ili čak logopediju.”

Ciljevi ovog projekta su bili da se utvrdi kakva je situacija sa obrazovanjem u Tuzlanskom kantonu, a nakon toga da se održi set treninga, na temu životnih vještina i vještina zapošljavanja, za oko stotinu učesnika, kaže Miralem Tursinović, direktor Omladinskog resursnog centra Tuzla.

“Treninzi su bili različiti, ticali su se razvoja kapaciteta mladih ljudi, njihovog određivanja prema tome šta žele biti u budućnosti, timskog rada, saradnje i svih ostalih važnih stvari.”

Nakon treninga, obezbijedili su savjetovanje i pasoš kompetencija, za 20 najboljih učesnika projekta.

“Pasoš kompetencija je dokument koji je validan u Europi, skoro kao i radna knjižica ili skoro kao diploma. Ukoliko se opredijelite za određeno zanimanje, pasoš kompetencija vam može biti jedan dodatni input.”

U Tuzlanskom kantonu postoji veliki interes mladih za neformalnim obrazovanjem. U njemu vide priliku za kreativnije učenje i osposobljavanje za tržište rada.

Mnogo mladih ljudi koji su u srednjim školama, vrlo često izražavaju želju da nauče nešto konkretno, nešto novo, nešto što će im koristiti u životu. Nažalost, naš srednjoškolski sistem i srednjoškolski kurikulum još uvijek nije dostigao taj nivo, da djeca izađu iz srednje škole kompetentna i naučena.”

Obrazovni sistem ne prepoznaje pasoš kompetencija kao bitan element za nastavak obrazovanja. To nije tako, recimo, u Njemačkoj. Rijetki su i poslodavci koji pasoš uzimaju kao dokument, koji bi mogao značiti nešto prilikom zaposlenja. Ipak, iz Omladinskog resursnog centra se nadaju da će se popularizacijom pasoša, to mijenjati.