Testiranje za besplatan odlazak u SAD za bosanskohercegovačke srednjoškolce putem YES programa je otvoreno do 1. 11. 2022. YES program omogućuje srednjoškolcima iz cijele BiH da provedu jednu školsku godinu besplatno u Sjedinjenim Američkim Državama. Zainteresovani učenici trebaju da, do 1. novembra 2022., godine posjete web stranicu: http://ais.americancouncils.org/yes kako bi pokrenuli svoju online aplikaciju.

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) je program kojim se stipendira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli školsku 2023/24. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Testiranje je otvoreno učenicima koji su ove školske godine upisani u prvi ili drugi razred srednje škole u BiH i koji su rođeni između 1. januara 2006. godine i 15. jula 2008. godine. YES je u potpunosti finansiran od Vlade SAD-a, a od 2008. godine u Bosni i Hercegovini ga sprovodi naš ured (American Councils for International Education). Učenici koji dobiju stipendiju žive sa američkim porodicama-domaćinima jednu školsku godinu, te pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili više o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i podučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi.

Kako bi pokrenuli aplikaciju, zainteresovani kandidati treba da odu na web stranicu http://ais.americancouncils.org/yes gdje imaju 10 dana da se registruju i prvo popune biografske informacije o sobi, napišu tri eseja, te nakon toga odrade online kratki test engleskog jezika. Učenici koji budu izabrani za dalje učešće u takmičenju, biće obaviješteni od našeg ureda u novembru gledajući da se dalji krug testiranja za stipendiju sastoji od individualnog intervjua, grupne aktivnosti, pisanja dodatnih eseja, dodatnog testa engleskog jezika i popunjavanja dodatnih formulara.

Napomena: Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu se takođe mogu prijaviti na testiranje za YES putem gore navedenom linka. Kako bi mogli da učestvuju u ovom programu razmjene, učenici sa invaliditetima moraju biti upisani u srednju školu i biti rođeni između 15. februara 2005. godine i 15. jula, 2008. godine.

Zainteresovani mogu slati upite u vezi sa stipendijom putem emaila na yes.ba@americancouncils.org ili direktno na društvene mreže https://www.facebook.com/YESProgramBiH i https://www.instagram.com/americancouncilsbih/?hl=en.


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.